- Foto: Apple/Spotify

Storbråket: Nu stoppar Apple Spotify

Apple uppges ha tvingat Spotify ta bort en kampanj, och ta bort sitt betalningssystem. De vill inte heller godkänns musikappens nya uppdatering.


Just nu pågår en stor dispyt mellan Spotify och Apple. Apple vägrade nämligen låta Spotifys senaste app-uppdatering gå igenom, skriver MacRumors.

Spotify besvarade detta genom att tidigare i veckan skicka ett brev till Apples advokat, där de anklagade Apple för att orsaka företaget och användarna stor skada.

Bakgrunden till brevet är att Apple ska ha tvingat Spotify sluta marknadsföra en kampanj, där nya kunder erbjöds tre månaders prövotid till en längre kostnad. Om de inte drog tillbaka kampanjen skulle appen försvinna från App Store, hotade Apple. Spotify tvingades ta ner kampanjen, och beslutade att inte erbjuda prenumerationer via App Store.

I det brev Spotify skickat till Apples juridiska avdelning framgår att Apple har försökt få Spotify att använda App Stores egna betalningssystem. Enligt Apple tvingar de inte någon app att använda deras betalningssystem, men de tillåter heller ingen app att ha ett eget betalsystem. Detta har gjort att Spotify har fått ta högre avgifter vid köp i App Store. Spotify i App Store kostar 12,99 dollar, motsvarande 110 svenska kronor, vilket är 3 dollar dyrare än om det köps på internet.

Spotifys chefsjurist Horacio Gutierrez skrev:

“Den senaste episoden väcker allvarlig oro inom ramen för både USA:s och EU:s konkurrenslagstiftning. Det fortsätter ett bekymmersamt beteendemönster av Apple att utesluta och minska konkurrenskraften för Spotify på iOS och som en rival till Apple music, särskilt när det ses mot en bakgrund av Apples tidigare konkurrensbegränsande beteende mot Spotify…. vi kan inte stå vid sidan av när Apple använder App Stores godkännandeprocess som ett vapen för att skada konkurrenter."

Brevet har nått Washington D.C.

Brevet nådde i onsdags fram till kongressens personal i Washington, D.C. I samband med brevet gick senatorn Elizabeth Warren till attack mot jättarna Apple, google och Amazon och anklagade de för att hindra mindre företag från att konkurrera på lika villkor.

– Möjligheten att konkurrera måste finnas kvar för nykomlingar och minktre konkurrenter som vill ha en chans att förändra världen på nytt, sade demokraten i ett tal i Washington, skriver Macworld.

Går inte att betala prenumeration

Sedan i maj har man inte kunnat köpa prenumerationer i Spotifys iOS-app, vilket togs bort vid en annan uppdatering. I nuläget går det inte att köpa en prenumeration via Spotifys app och appen kan inte dirigera kunder till att köpa på hemsidan, skriver MacRumors.

Svenska Spotify har avböjt från att kommentera.

Nyheter24 har tidigare skrivit om betaltjänsten Swishs förhandlingar med Apple som kan stoppa tjänsten.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trevande optimism i Qatar – men mycket kvarstår

Polisen rapporterar om trafikolycka, Skövde

"Vid koprsningen Ekängsvägen - Majorsgatan är det en fotgängare som blir påkörd av en bilist.", skriver polisen på sin hemsida.

Narkotikaförsäljning jämförs med serviceyrke

Försäkringskassan återkräver nästan 900 000 kronor från en man som fått sjukpenning samtidigt som han sålt narkotika. I sitt beslut jämför Försäkringskassan narkotikaförsäljningen med ett serviceyrke, rapporterar P4 Kalmar.

Oppositionen: Brist på förslag här och nu

Miljöpartiet och Centerpartiet tycker att regeringens energiproposition ekar tom på förslag här och nu. Vi och industrin vill ha ett mål nu för 2030 och för 2035. Det är nu vi behöver omställningen, det är nu vi behöver den förnybara energin, säger MP:s språkrör Daniel Helldén.

Ja till omstridd säkerhetslag i Hongkong

Hongkongs parlament har röstat ja till en ny hård säkerhetslag, som ska ge regimen ännu större möjligheter att slå till mot politiskt missnöje.

Costcos brakförlust – så mycket gick de back 2023

Costco Wholesale etablerade sig i Sverige 2022 och fler varuhus är redan på gång. Men hur gick det egentligen för den amerikanska butiksjätten under deras första år i Sverige?