Linn, 22, jobbade på ett boende för nyanlända – läs hennes gripande text här

Linn Moberg har under sex veckor arbetat på ett boende för nyanlända i sommar, något som påverkat henne mycket. På Facebook delar hon med sig av sina upplevelser i en fin och gripande text.


22 åriga Linn Moberg studerar läkarprogrammet i Uppsala, men i sommar jobbade hon på ett boende för nyanlända i sin hemstad Mariestad.

I sex veckor arbetade hon med tolv 16-åriga killar, där de flesta kommer från Afghanistan. Nu, när de sex veckorna är över, har hon skrivit ett långt, gripande inlägg på sin Facebook – en text om killarna, känslorna och hennes upplevelse, något Expressen var först att skriva om.

– Under den här sommaren har jag reflekterat väldigt mycket och skrivit ner saker jag tänkt på. Efter sista arbetsdagen gick jag hem och skrev hela texten på natten, allting på samma gång, säger Linn till Nyheter24.

”Jag kommer aldrig att förstå hur det känns att vara 16 år och tvingas fly sitt hemland. Kommer aldrig att förstå hur det känns att fly för sitt liv, från sitt liv. Att vara 16 år och plockas rätt ur sitt sammanhang, allt en vet något om. Blommorna och träden. Bergen, sjöarna och stigarna. Att fly från alla en älskar.” skriver hon i inlägget.

Linn säger att hon har fått en annan bild av hela flyktingsituationen efter sin tid på boendet. Hon säger att fler personer borde prata med varandra, gå på språkcafé eller bjuda in nyanlända till idrottsföreningar eller liknande, för att hjälpa till med integrationen.

”Jag ser på er och glömmer för en stund att ni inte valt varandra. Inte valt att sitta här på Torsö idag och äta kycklingkorv med bröd och bostongurka. Ni har inte valt att hamna här. Jag tänker på det och blir så vansinnigt stolt över er. Ni är stora människor.” skriver hon.

Linn skriver att dessa sex veckor har varit de mest omvälvande veckorna i hennes liv och att hon utvecklats som människa.

– Det är viktigt att förstå att fly sitt hemland är inget någon väljer, det är något man tvingas till, säger hon.

Hon avslutar sitt hyllande inlägg med att tacka killarna.

”Tacksam för allt ni lärt mig och tacksam för allt vi delat. Tacksam för att ni gjort mig till en större människa. Jag kommer aldrig bli den samma igen. Tack killar.”

Läs hela inlägget i bildspelet ovan.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

1 timme sedan
Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

1 timme sedan
Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om kontroll person / fordon, Södertälje

1 timme sedan
"Larm om allvarlig händelse.", skriver polisen på sin hemsida.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

1 timme sedan
Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.