Moha Frikraft, 26, älskar att posera framför kameran.
1 av 15
Moha Frikraft, 26, älskar att posera framför kameran. - Foto: Tomas Gunnarsson / Privat
Hon tvekade inte en sekund när Tomas "Genusfotografen"Gunnarsson sökte modeller till ett unikt fotoprojekt.
2 av 15
Hon tvekade inte en sekund när Tomas "Genusfotografen"Gunnarsson sökte modeller till ett unikt fotoprojekt. - Foto: Tomas Gunnarsson
Bilderna på Moha och de andra modellerna kommer att vara tillgängliga i den fria bildbanken Wikimedia Commons.
3 av 15
Bilderna på Moha och de andra modellerna kommer att vara tillgängliga i den fria bildbanken Wikimedia Commons. - Foto: Tomas Gunnarsson
Mohas positiva inställning till livet smittar av sig.
4 av 15
Mohas positiva inställning till livet smittar av sig. - Foto: Privat
Tanken med bilderna är att sprida bilder i media på människor vars kroppar inte följer den norm vi är vana vid att se.
5 av 15
Tanken med bilderna är att sprida bilder i media på människor vars kroppar inte följer den norm vi är vana vid att se. - Foto: Tomas Gunnarsson
Moha hade inga problem alls att vara avklädd framför kameran, även om det var ovant.
6 av 15
Moha hade inga problem alls att vara avklädd framför kameran, även om det var ovant. - Foto: Tomas Gunnarsson
Hon har även nyligen gett ut en bok om sin uppväxt, med titeln Synlig fast osynlig.
7 av 15
Hon har även nyligen gett ut en bok om sin uppväxt, med titeln Synlig fast osynlig. - Foto: Privat
Tomas Gunnarsson vill lyfta fram kroppar i media så som de faktiskt ser ut.
8 av 15
Tomas Gunnarsson vill lyfta fram kroppar i media så som de faktiskt ser ut. - Foto: Tomas Gunnarsson
Bilder som används i media retuscheras ofta hårt, vilket skapar en skev uppfattning om hur människokroppen faktiskt ser ut.
9 av 15
Bilder som används i media retuscheras ofta hårt, vilket skapar en skev uppfattning om hur människokroppen faktiskt ser ut. - Foto: Tomas Gunnarsson
Att människor faktiskt har kroppsbehåring på alla möjliga ställen är ingenting vi är bortskämda med att se.
10 av 15
Att människor faktiskt har kroppsbehåring på alla möjliga ställen är ingenting vi är bortskämda med att se. - Foto: Tomas Gunnarsson
Modellerna i projektet anmälde frivilligt sin medverkan för den goda sakens skull.
11 av 15
Modellerna i projektet anmälde frivilligt sin medverkan för den goda sakens skull. - Foto: Tomas Gunnarsson
Vi behöver alla se bilder på människor som på olika sätt bryter mot normerna.
12 av 15
Vi behöver alla se bilder på människor som på olika sätt bryter mot normerna. - Foto: Tomas Gunnarsson
I bildserien finns flera bilder på människor av alla olika slag iförda underkläder eller helt avklädda.
13 av 15
I bildserien finns flera bilder på människor av alla olika slag iförda underkläder eller helt avklädda. - Foto: Tomas Gunnarsson
Ytterligare en viktig bild från projektet till Wikimedia Commons.
14 av 15
Ytterligare en viktig bild från projektet till Wikimedia Commons. - Foto: Tomas Gunnarsson
Att se personer bryta mot föreställningen om vad en viss typ av kropp ska kläs i för kläder är viktigt för mångfalden.
15 av 15
Att se personer bryta mot föreställningen om vad en viss typ av kropp ska kläs i för kläder är viktigt för mångfalden. - Foto: Tomas Gunnarsson

Modellen Moha: Min CP-skada är inget hinder – det är en förmåga

Moha Frikraft, 26, kan numera kalla sig inte bara författare, utan även underklädesmodell. Hennes positiva inställning inspirerar oss alla.


När Tomas Gunnarsson – även känd som Genusfotografen – sökte modeller till ett unikt fotoprojekt så var det en självklarhet för Moha Frikraft, 26, att anmäla sitt intresse som modell.

Att hon sitter i rullstol och har en CP-skada samt diagnoserna ADHD och Aspergers hindrade henne inte alls, snarare tvärt om.

– Jag har alltid tänkt positivt kring min funktionsförmåga, det är så jag ser det. Det är en förmåga, inte ett hinder, säger Moha till Nyheter24.

Den inställningen säger hon att hon har sin mamma att tacka för, som alltid har stöttat henne och hjälpt henne att tänka positivt. För det har verkligen inte alltid varit lätt för Moha.

Under uppväxten i Arboga blev hon lämnad av sin bonuspappa, som hade varit som en pappa för henne. I samma veva förlorade hon även kontakten med sin bonussyster som hon stod nära.

Det sveket tog henne hårt. Hon blev djupt deprimerad och gick i terapi för att handskas med smärtan. När Moha för ungefär sex år sedan tog kontakt med sin biologiska pappa så visade det sig att han var missbrukare.

– Jag gick in i ett medberoende och tappade livslusten helt. Min tilltro till människor är inte så stor men jag jobbar med det. I dag vet jag att jag är älskad och bra som jag är.

Moha säger vidare att hon alltid har älskat att stå framför kameran och att hon ofta får höra att hon är fotogenisk. Det fotoprojekt som hon medverkade i för den royaltyfria bildbanken Wikimedia Commons innebar en chans för henne att lyfta fram något annat än de normkroppar vi är vana vid att se i media.

Foto: Tomas Gunnarsson. Bilden visar en av de andra modellerna i projektet.

Hennes bilder har fått stor uppmärksamhet och responsen har varit nästan enbart positiv och uppmuntrande. Moha har fått höra att hon är modig, stark och snygg och att nya normbrytande modeller verkligen behövs.

– Det finns ju alltid folk som tolkar saker utan att ta reda på sanningen och det är synd. Jag ser inte ut att vara CP-skadad. Folk glömmer bort att ta reda på att jag till exempel lever med assistans dygnet runt. Men jag väljer att läsa de positiva kommentarerna, det andra behöver jag inte ta till mig.

Tomas Gunnarssons fotoprojekt för Wikimedia Commons är ett viktigt steg mot användande av bilder som inte följer normen i media.

– Jag vill föra fram olikheter och att alla kroppar är vackra, unika och bra som dom är. Det är så tråkigt med alla normkroppar. Det är dags för något nytt och jag är på god väg nu, säger Moha som hoppas att det blir fler modelluppdrag framöver.

Hon har även nyligen gett ut en boken Synlig fast osynlig, som handlar om hennes liv och uppväxt. I bildspelet ovan kan du ta del av bilderna på Moha och andra bilder från fotoprojektet.

Här hittar du Mohas blogg.

Att bryta mot normen och folks fördomar är något som Karen vet mycket om. Hennes tatueringar över brösten fick mycket kritik, tills hon berättade den viktiga historien bakom dem.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du också att det saknas mångfald i media?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

1 timme sedan
The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

1 timme sedan
Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.