Den 41-åriga kvinnan som misstänks för sommarstugemordet uppges vara parets dotter.
1 av 3
Den 41-åriga kvinnan som misstänks för sommarstugemordet uppges vara parets dotter. - Foto: TT
Kvinnan misstänks för att vara ute efter pengar.
2 av 3
Kvinnan misstänks för att vara ute efter pengar. - Foto: TT
Hon misstänks även för inblandning i makens dödsfall, som drunknade förra året.
3 av 3
Hon misstänks även för inblandning i makens dödsfall, som drunknade förra året. - Foto: TT

Sommarstugemordet som skakat Sverige – 41-åringen misstänks ha mördat sin pappa

Sen den misstänkte 41-åringen greps på Arlanda misstänks hon för fler brott.


Det var onsdagen 3 augusti som SOS nåddes av ett larm från en knivskadad kvinna. Den 63-åriga hade ringt panikslaget till larmcentralen och panikslaget skrikit "Hjälp, jag har hål i kroppen" och bad polisen komma till sommarstugan i Arboga.

Väl på plats mötte polisen kvinnan i hallen och upptäckte den skadade maken i sovrummet. Mannen saknade puls och dödförklarades på plats. Snabbt riktade polisen misstankar mot kvinnan, men efter att ha hört hennes berättelse släppte de misstankarna. Det visade sig att paret har attackerats i sömnen.

I tisdags greps en 41-årig kvinna och hennes 18-åriga sambo, misstänkta för det så kallade sommarstugemordet i Arboga. Det visade sig att kvinnan är parets dotter, och var intressant i utredningen först på grund av hennes kopplingar till kriminella.

Tidigare misstänkt för flera brott

Kvinnan har tidigare figurerat i en uppmärksammad brottsutredning efter att ha bedrivit ett HVB-hem utan tillstånd. I fjol misstänktes hon för att ha utnyttjat två pojkar från hemmet sexuellt. En förundersökning mot kvinnan inleddes, men lades ner eftersom det inte gick att styrka att sexet var ofrivilligt. I mitten av juli misshandlades och hotades pojkarna som hade anmält henne.

Förra året dog kvinnans make efter att ha drunknat i en sjö vid sommarstugan. Enligt källor till Expressen uppges den avlidne maken ha varit fullt frisk, i bra kondition och kunde simma. Varför han hittades drunknad på en meters djup nära strandkanten är fortfarande oklart.

Polisen inledde aldrig en förundersökning utan utredde händelsen som ett dödsfall. Nu har beslutet om att inte inleda en förundersökning överklagats till Åklagarmyndigheten som nu behandlar ärendet.

Motiven: Pengar

Det finns misstankar om att den 41-åriga kvinnan har inblandning i dödsfallet på maken. Några månader innan makens dödsfall tecknade hon en livförsäkring med maxbeloppet 2,5 miljoner kronor, i makens namn. Kvinnan stod som förmånstagare, och maken var helt omedveten om försäkringen.

Men enligt en släkting till maken hade han redan skrivit på en skilsmässoansökan. Förhållandet med 41-åringen ska ha präglats av destruktivitet, hot och droger.

– Hon har även hotat honom tidigare, i ett hus de bodde tidigare i, att hon skulle hänga honom uppe i trädet, säger släktingen.

Makens släktingar hade tidigare anat onåd och kontaktat polisen, men avfärdades. Även försäkringsbolaget If kände att något inte stämde och inledde en undersökning.

– Det finns omständigheter i hennes berättande som är rätt motsägelsefulla, säger bolagets chefsutredare Anders Lindstrand till Expressen.

I juli fick kvinnan avslag på att få ut makens försäkringspengar.

Bland annat var det problematiskt att någon annan än maken själv hade tecknat försäkringen.

– Vi har pratat med ett stort antal människor. Och när vi har sammanfattat allt så känner vi att vi har tillräckligt för att nå upp till gränsen att det finns anledning att anta att brott har förövats, säger Lindstrand.

Kvinnan ska även tidigare ha hotat sina föräldrar.

– Vi hade fått farhågor innan om att hon hade hotat med att ta livet av sina föräldrar i sommarstugan. Hon skulle bränna ner kåken medan hennes föräldrar var i där, säger källan till Expressen.

– Hon skulle göra det för pengarna för pappan är så rik. Hon behövde pengarna för pappan ville inte släppa i väg pengar till henne för de var oense.

Relationen till 18-åringen

Enligt VLT ska kvinnan ha träffat den 18-åriga mannen när han kom till HVB-hemmet, då 17 år. Mannen, som uppges vara från Afghanistan, ska ha haft missbruksproblem när han kom till Sverige. När hemmet stängdes ner fick mannen bo hos kvinnan och introducerades i kriminella kretsar.

Enligt källor till Expressen ska kvinnan och mannen ha planerat att gifta sig, för att han ska få uppehållstillstånd i Sverige.

Sedan han misstänkts för brottet har flera vänner tagit avstånd ifrån honom.

– Han hade ingenting eget, inte ens hundra kronor till cigaretter. Hon lovade honom pengar och lät honom bo i hennes stora lägenhet. Han var beroende av henne, säger personen.

Teknisk undersökning

Enligt en källa till VLT ska kvinnan ha rengjort sin bil mycket noggrant, dagen efter mordet i sommarstugan.

Igår gjorde polisen en teknisk undersökning i hennes bostad, men vill inte kommentera vad för fynd de har gjort. Dessa ska nu analyseras, så att utredningen kan gå framåt.

– Det är många analyser som återstår, säger kammaråklagare Johan Fahlander till VLT

Senast på fredag klockan 12 måste åklagaren ta ställning till om de misstänkta begärs häktade.

Tiden är dock knapp. Senast på fredag klockan 12 måste åklagaren ta ställning till om de misstänkta ska begäras häktade, skriver Expressen.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stopp för fler hotell i Amsterdam

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

1 timme sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

1 timme sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

2 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

2 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

2 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.