En 13-årig pojke greps av polis på festival och dumpades i ett skogsparti mitt i natten.
1 av 3
En 13-årig pojke greps av polis på festival och dumpades i ett skogsparti mitt i natten. - Foto: Montage/TT
Adam befann sig på We Are Sthlm med sin bror. När de tappade bort varandra hittade han några vänner. Efter en stund började bekanta bråka och han gick emellan. Då greps han av polis.
2 av 3
Adam befann sig på We Are Sthlm med sin bror. När de tappade bort varandra hittade han några vänner. Efter en stund började bekanta bråka och han gick emellan. Då greps han av polis. - Foto: TT
Polisen körde runt med Adam och dumpade honom sedan i ett skogsparti, vilket visade sig vara vid Kaknästornet.
3 av 3
Polisen körde runt med Adam och dumpade honom sedan i ett skogsparti, vilket visade sig vara vid Kaknästornet. - Foto: TT

13-åriga Adam greps av polis efter festival – dumpades i skogsparti

13-åriga Adam greps på We Are Sthlm och dumpades ensam i skogen. Föräldrarna kontaktades inte. Nu utreds poliserna för tjänstefel.


Det var i fredags som 13-åriga Adam besökte ungdomsfestivalen We Are Sthlm med sin bror. Under kvällen fördes han bort av polis och dumpades i ett skogsparti långt hemifrån. De två poliserna kontaktade aldrig föräldrarna och nu utreds de för tjänstefel. Detta uppger P4 Stockholm.

Adam och brodern hade under kvällen tappat bort varandra, och Adam kunde inte nå sin bror på mobilen. I stället fick han sällskap av några vänner, och efter en stund började två bekanta bråka. När han gick emellan för att avstyra bråket togs han av två vakter som förde bort honom till ett tält.

I tältet fick13-åringen handbojor och fördes iväg av polis. Efter en stunds körning släppte poliserna av honom, men då var det så mörkt och han visste inte var han var. Han var vilsen och började gråta.

– Jag gömde mig. Först gick jag, och sen gömde jag mig. Jag hörde något i skogen och sprang iväg och gömde mig, berättar han för P4 Stockholm.

Under tiden försökte Adams pappa få tag på honom, men det tog ett tag innan de fick kontakt. När de väl fick kontakt satte sig pappan direkt i bilen, och körde mot Kaknästornet där han misstänkte att Adam befann sig. Mycket riktigt var det där poliserna hade släppt av honom.

– Man kan inte göra så här med en liten pojke, han är 13 år. Man ska inte behandla ett litet barn så här, säger Adams pappa till P4 Stockholm.

Nu utreds två poliser misstänkta för tjänstefel. Men rent juridiskt får polisen lov att agera som de gjort, även med barn. Däremot brukar polisen försöka kontakta föräldrarna eller socialtjänsten.

– Jag har pratat med en av våra jurister. Formellt finns det inget hinder att vidta de här åtgärderna, även mot ett barn eller en ungdom, säger polisens presstalesperson Lars Byström till P4 Stockholm.

Enligt Byström brukar polisen försöka kontakta föräldrarna eller socialtjänsten, men enligt Adams pappa har detta inte gjorts. Adam själv trodde att han inte skulle komma hem i fredags natt.

– De ska inte göra så där. De brydde sig inte, de bara lämnade mig där, säger Adam till P4 Stockholm.

Adam heter egentligen något annat.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.