Nu kan lumpen göra comeback.
1 av 5
Nu kan lumpen göra comeback. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Enligt ett förslag från regeringens utredare ska värnplikten återinföras.
2 av 5
Enligt ett förslag från regeringens utredare ska värnplikten återinföras. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Det kan ske redan 2019.
3 av 5
Det kan ske redan 2019. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Varje årskull kommer att bestå i ungefär 100 000 personer, men bara några tusen av dem kommer att tas ut, vilket är en stor skillnad mot den tidigare allmänna värnplikten.
4 av 5
Varje årskull kommer att bestå i ungefär 100 000 personer, men bara några tusen av dem kommer att tas ut, vilket är en stor skillnad mot den tidigare allmänna värnplikten. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Nytt är också att både kvinnor och män kommer att vara skyldiga att göra lumpen.
5 av 5
Nytt är också att både kvinnor och män kommer att vara skyldiga att göra lumpen. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Då kan tonåringar i Sverige tvingas göra lumpen igen

Enligt ett förslag från regeringens utredning ska värnplikten återinföras ganska snart.


Regeringen körde igång utredningen för knappt ett år sen för att försöka ta reda på hur antalet människor i den svenska militären långsiktigt ska vara på en hållbar nivå. Förslagen är nu klara och tänkta att presenteras i slutet av september.

Bland förslagen är det mest anmärkningsvärda att värnplikten återinförs, det som många brukar kalla för "lumpen", skriver Svenska Dagbladet.

LumpenBildkälla: TT Nyhetsbyrån

För att detta ska bli verklighet ska Rekryteringsmyndigheten redan under nästa år få alla 17-åringar i Sverige att fylla i ett frågeformulär inför en mönstring. Året därpå, 2018, ska gruppen kallas till mönstring – och 2019 börjar den militära grundutbildningen vid landets regementen.

Varje årskull kommer att bestå i ungefär 100 000 personer, men bara några tusen av dem kommer att tas ut, vilket är en stor skillnad mot den tidigare allmänna värnplikten.

Nytt är också att både kvinnor och män kommer att vara skyldiga att göra lumpen.

LumpenBildkälla: TT Nyhetsbyrån

Annika Nordgren Christensen, MP-riksdagsledamot, tidigare försvarspolitiker och regeringens utredare, menar att det är "tydligt vad regeringen vill att vi ska åstadkomma".

– Vi har att förhålla oss till den vilande lagen om totalförsvarsplikt. Uppdraget är att hitta hur kan vi göra ett system som har fortsatt tyngdpunkt i frivilligheten och hur ska man kombinera det med plikttjänst som man gör i Norge och Danmark inom ramen för den nu gällande lagstiftningen, säger Nordgren Christensen till SvD.

LumpenKille i Kronans kalsingar som gör lumpen 2003. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Värnplikten i Sverige infördes 1901. Från och med den 1 juli 2010 blev dock värnplikten vilande på grund av fredstid, vilket innebar att bland annat värnpliktsförsvaret togs bort och byttes ut mot ett yrkesförsvar.

Vill du veta mer om hur nya lumpen kommer funka? Här är allt du behöver veta!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du göra lumpen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

SBAB sänker bolåneräntorna

Flera brister vid utvärdering av bistånd

Gott om information om verksamheters resultat – men när det kommer till de långsiktiga effekterna brister det. Regeringens rapportering av biståndets resultat till riksdagen saknar dessutom ofta den information som riksdagen efterfrågat.

Tre till sjukhus efter gasexplosion

Tre personer vårdas på sjukhus efter en misstänkt gasexplosion på Stena Aluminium i Älmhult. Olyckan inträffade vid halv åtta-tiden under måndagskvällen, rapporterar lokala medier.

Stora problem hos Skatteverket – därför kan du inte deklarera

Sugen på att deklarera? Tyvärr får du vänta lite till.

Här är morgonens nyheter 19 mars

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.

Polisen i Lund rapporterar om inbrott

1 timme sedan
"Inbrott i gård, Hällestad", skriver polisen på sin hemsida.