Svenska vapen används i kriget mot IS, uppger flera källor till Aftonbladet.
1 av 3
Svenska vapen används i kriget mot IS, uppger flera källor till Aftonbladet. - Foto: TT
Det är svenska soldater som ska ha gett vapnen till kurdiska styrkor.
2 av 3
Det är svenska soldater som ska ha gett vapnen till kurdiska styrkor. - Foto: AP
Försvarsmakten nekar till uppgifterna.
3 av 3
Försvarsmakten nekar till uppgifterna. - Foto: TT

Bilder visar att svenska vapen används i kriget mot IS – Försvarsmakten nekar

Svenska soldater uppges ha sålt vapen till kurdiska styrkor i Irak. Men Försvarsmakten förnekar uppgifterna.


I ungefär ett år har svenska soldater varit på plats i Irak för att att utbilda irakiska förband för att förbättra deras förmåga att stå emot IS.

Nu avslöjar Aftonbladet att svenska soldater har gett bort vapen till kurdiska styrkor, detta enligt flera källor.

Det finns flera bildbevis på att det svenska vapnet AT-4 används vid fronten mot IS, men den svenska Försvarsmakten förnekar uppgifterna.

– Vi är mycket tacksamma för vapnen och allt som de svenska trupperna har gjort för oss, säger ett högt uppsatt befäl för kurdiska Peshmerga till Aftonbladet.

Överlämnade vapen

En internationell koalition i Irak, som Sverige är delaktig i och som leds av USA, avser att kämpa emot terroresekten IS. De svenska soldaterna är inte där för att strida, utan för att utbilda de irakiska förbanden. Men Aftonbladets reporter Erik Wiman och fotograf Magnus Wennmans reportage visar att Sveriges roll är mycket mer aktiv än vad som utgetts.

Bland annat ska svenskarna ha hjälpt de kurdiska soldaterna längs fronten mot IS, genom att flyga med drönare och filma över IS positioner. På så vis räknade de fordon och antalet IS-krigare.

Enligt en högt uppsatt general inom Peshmerga har de mottagit 83 stycken svenska anti-tankvapen. Vapnen ska vara engångsvapen av modellen AT-4. Detta bekräftas av två andra källor inom Peshmerga.

Wiman och Wennman fick se vapnen på villkoret att inte skriva vilken position de befinner sig vid.

– Det här är ett perfekt vapen för oss eftersom Daesh (arabiskt skällord för IS) har tillgång till amerikanska bepansrade fordon och dessutom förstärker lastbilar och bulldozrar som de använder när de skickar sina självmordsbombare mot oss, berättar generalen för Aftonbladet.

Vapnen ska ha engelska instruktioner på sidan, vilket innebär att de sannolikt är licenstillverkade i USA. Men enligt generalen är det svenska soldater som ska ha överlämnat dem, för några månader sedan.

Försvarsmakten förnekar uppgifter

Försvarsmakten förnekar Aftonbladets uppgifter.

– Den svenska styrkan i Irak har inte lämnat över vapen av något slag till irakiska försvarsstyrkor, inklusive Peshmerga, säger Försvarsmaktens presschef Philip Simon.

Enligt Simon har svenskarna heller inte överlämnat underrättelseinformation till irakiska styrkor, inklusive Peshmerga.

– Däremot delar man information med styrkor man för tillfället utbildar. Det sker då inom ramen för det egna självskyddet, eftersom säkerheten på aktuell utbildningsplats omfattar både svenskar och irakiska försvarsstyrkor.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska svenska soldater även ha hjälpt till att desarmera en hemmagjord bomb som IS lämnat efter sig. Även detta förnekar Aftonbladet.

– Det är inte en specifik uppgift för kontingenten att spränga IED:er, däremot kan det inte uteslutas att den svenska styrkan röjt eller oskadliggjort enstaka IED:er. Det har då gjorts inom ramen för det egna självskyddet, säger Simon till Aftonbladet.

Sverige fördubblade insatsen mot IS i Irak i somras och Joanna har berättat varför hon krigar mot IS.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

1 timme sedan
Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.