51 personer har avslöjats för sitt fusk.
1 av 2
51 personer har avslöjats för sitt fusk. - Foto: TT Bild
Nu stängs de av.
2 av 2
Nu stängs de av. - Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / HENRIK MONTGOMERY / TT

Över 50 personer fuskade på högskoleprovet – så här åkte de fast

Totalt har 51 fall av fusk på högskoleprovet uppdagats under 2016. I värsta fall kan det faktiskt ge fängelse.


De 51 personer som blivit påkomna med att fuska blir först och främst avstängda från att göra provet de fyra kommande tillfällena, skriver Dagens Nyheter. Men det går också att dömas för brott om man fuskar.

– Fusk är oacceptabelt. De som fuskar tar platser för de studenter som inte har fuskat. Det är viktigt att provet har en legitimitet, säger Ulf Melin, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet (UHR), på en presskonferens på måndagen.

Så hur blev de avslöjade? Jo, UHR gjorde fyra olika varianter av provets sista del.

– Det är samma frågor men kommer i olika ordning. Då kunde vi se fall med avvikande svarsmönster, säger Tuula Kuosmanen som ansvarar för högskoleprovet på myndigheten till DN.

Personerna som fuskat kommer självklart inte att få sina provresultat godkända – men deras fuffens kan få ännu värre konsekvenser än så.

Kuosmanen berättar att de nu ska utreda fusket, och eventuellt polisanmäla det. Fusket kan ge dagsböter eller sex månaders fängelse.

Det är inte första gången det fuskas på högskoleprovet – även nationella proven har utsatts för fuskare. Då hade någon tagit en bild på facit som sedan skickades runt.

Här kan testa hur bra du hade klarat dig på högskoleprovets orddel. Du kan också kolla vilka kändisar som fick samma högskoleprovsresultat som du.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du gjort högskoleprovet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.