IS-soldat bodde i Stockholm
1 av 3
Mohamed Belkaid levde i Stockholmsförorten Märsta. - Foto: SVT/TT
IS
2 av 3
Han ska ha varit befälhavare under terrorattackerna i Paris. - Foto: TT
Islamiska staten
3 av 3
Han sköts ihjäl under en räd i Bryssel efter terrordåden i Mars. - Foto: SVT

Svenska terroristens nätverk avslöjat – jobbade med IS-man i Sverige

Uppdrag Granskning avslöjar terroristen Mohamed Belkaid från Märstas kopplingar till en stor terrorist-rekryterare i Stockholm.


Mohamed Belkaid från Stockholmsförorten Märsta har beskrivits som befälhavaren bakom terrordåden i Paris.

Han sköts ihjäl i samband med en räd mot hans IS-cell efter terrorattackerna i Bryssel i mars, och medier har tidigare skrivit om hans kopplingar till männen bakom de båda terrordåden.

Men nu framkommer nya uppgifter som visar att Belkaids nätverk var större än man tidigare trott. Det visar sig att han har kopplingar till ett stort nätverk av extrema jihadister – i Sverige. Detta avslöjas i kvällens “Uppdrag Granskning”, skriver Expressen.

Uppdrag granskning har i samarbete med tyska ARD fått tillgång till en databas på över 4 000 från IS egen säkerhetstjänst. Där framkommer en lista över vilka europeiska medborgare som har anslutit sig till IS i Syrien – och tolv av dem är svenskar.

Mohamed Belkaid

"En mäklare"

Genom dokumenten framkommer kopplingar mellan Belkaid och Amu Omar, en person som pekats ut rekryterare och finansiär av terrorism och som Säpo har haft uppsikt på sedan 1990-talet.

Innan Belkaid anslöt sig till IS ska han ha arbetat i en Omars butiker i centrala Stockholm. Butiken var under många år känd som en samlingsplats för radikala islamister.

– Abu Omar är en så kallad mäklare. Han står inte allra längst fram i linjen. Istället är han en som smörjer maskineriet med pengar, kontakter och uppmuntran. Han har väldigt bra kontakter och är väl förankrad i den internationella extremistmiljön, säger en anonym källa i “Uppdrag Granskning”.

Kopplingar till flera terrrorister

Omar har ägt två butiker i Stockholm varav båda har slagits igen, men de är tidigare kända som viktiga platser för rekrytering till islamistiska grupper. Omar och butikerna är en viktig länk till flera personer som begått eller planerat terroristbrott i islamistiska gruppers namn.

Bland annat ska flera av terroristerna som planerade terrordådet mot danska Jyllandsposten lärt känna varandra genom Omars butik.

Säpo ska ha försökt stoppa Abu Omar i mer än 15 år. Fastän flera underrättelsekällor pekar ut honom som rekryterare till terrorgrupper har han aldrig kunnat dömas för något terrorbrott.

Omar har inte haft en känd adress sedan 2012 och räknas som försvunnen. SVT har försökt få tag i honom utan resultat, skriver Expressen.

Programmet sänds ikväll, 30 november, på SVT1 klockan 20.00.

Läs även om Mohamed Belkaids vanliga liv i Sverige och om gripandet av Paris-terroristen Salah Abdeslam i Bryssel.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.