Josefine hade tur som överlevde.
1 av 6
Josefine hade tur som överlevde. - Foto: Privat
Hon drabbades av njurbäckeninflammation.
2 av 6
Hon drabbades av njurbäckeninflammation. - Foto: Privat
Det är en sjukdom som gör att bakterier från urinröret går upp i urinblåsan och sedan vidare till njurarna. Detta ledde i Josefines fall även till blodförgiftning.
3 av 6
Det är en sjukdom som gör att bakterier från urinröret går upp i urinblåsan och sedan vidare till njurarna. Detta ledde i Josefines fall även till blodförgiftning. - Foto: Privat
Om Josefine inte fått rätt antibiotika direkt hade hon antagligen inte levt idag.
4 av 6
Om Josefine inte fått rätt antibiotika direkt hade hon antagligen inte levt idag. - Foto: Privat
Josefine gick ner 10 kilo under tiden hon var sjuk.
5 av 6
Josefine gick ner 10 kilo under tiden hon var sjuk. - Foto: Privat
Idag är Josefine fortfarande sjuk men fri från sin blodförgiftning. Läkarna vet ännu inte vad som gör att hon fortfarande är sjuk.
6 av 6
Idag är Josefine fortfarande sjuk men fri från sin blodförgiftning. Läkarna vet ännu inte vad som gör att hon fortfarande är sjuk. - Foto: Privat

Josefine, 18, fick livsfarlig blodförgiftning: "Jag tänkte nu dör jag"

En morgon vaknade 18-åriga Josefine upp i sin säng och kunde inte röra sig, "Jag tänkte, nu är det slut, nu dör jag".


För ungefär ett år sedan vaknade Josefine Granhage, 18, upp i sin säng och kunde inte röra sig. Med föräldrarnas hjälp lyckades hon ta sig till Varbergs sjukhus där hon snabbt hamnade på intensivvårdsavdelningen.

Det Josefine drabbats av insåg man senare var en njurbäckeninflammation. Efter en lång period av återkommande halsfluss och feber ville Josefine gå till frisören. Men väl där fick hon väldigt ont.

– Jag trodde att det var mensvärk först. Men sedan svullnade hela jag upp, jag fick jättehög feber och kunde inte böja mig och fick svårt att gå i trappor. Allt på bara en dag, berättar Josefine för Nyheter24.

Bildkälla: Privat

Josefine tog en värktablett när hon kom hem, men bara några timmar senare när hon vaknade kunde hon inte röra sina ben. Efter att fått lämna prover på Varbergs sjukhus konstaterades det att Josefine hade bakterier i sin urin.

Enligt Annelie Brauner, professor i klinisk bakteriologi vid Karolinska institutet beror njurbäckeninflammation på samma typ av bakterier som vid urinvägsinfektion, förutom att vid vanlig urinvägsinfektion finns bakterierna bara i urinblåsan. Men vid njurbäckeninflammation går bakterierna upp i njurarna istället.

– Det är ett allvarligt sjukdomstillstånd, säger hon till Nyheter24.

Bildkälla: Privat

Personer som drabbas av njurbäckeninflammation får inte heller några av de symptom man får vid en vanlig urinvägsinfektion. Istället insjuknar man oftast snabbt med feber och smärtor.

I Josefines fall hade det dock gått så långt att hon inte bara fått njurbäckeninflammation, utan även blodförgiftning.

Hon hade fått tarmbakterier i blodet på grund av infektionen, något som var det mest skrämmande hon varit med om.

– När mamma berättade det blev jag helt stel. Jag kände mig äcklig, smutsig.

Josefines tillstånd var mycket allvarligt och om läkarna inte lyckats ge henne rätt sorts antibiotika så hade det funnits en risk att hon inte levt idag.

– Jag vågade inte somna på kvällarna och jag är så tacksam över att läkarna tog mig på allvar. Det här har fått mig att verkligen inse vad jag har.

Bildkälla: Privat

Annelie Brauner berättar att mellan 10-30 procent av de som får njurbäckeninflammation drabbas av blodförgiftning. Och att om tillståndet förvärras så kan det leda till döden om man inte behandlar med rätt antibiotika.

Vilka symptom ska man vara uppmärksam på om man tror man kan ha njurbäckeninflammation?

– Symptomen på njurbäckeninflammation skiljer sig mycket från urinvägsinfektion. När man har urinvägsinfektion, där bakterierna finna i urinblåsan men inte njurarna, måste man ofta gå på toaletten och det svider när man kissar. När man har njurbäckeninflammation får man hög feber, patienten brukar också få väldigt ont om man knackar på ryggen vid njurarna. Det är ett allvarligt tillstånd och hela kroppen brukar påverkas, säger Annelie Brauner.

Bildkälla: Privat

För Josefine har upplevelsen förändrat hur hon såg, och ser på livet. Josefine är fortfarande sjuk och har feber varje dag. Läkarna försöker förstå varför eftersom hon inte längre har några bakterier i blodet. Hon ska snart genomgå en magnetröntgen av hjärtat för att läkarna ska komma närmare en diagnos.

Hur känner du idag?

– Jag har tappat hoppet om skolan, men inte om livet. Och jag hoppas att jag aldrig kommer göra det. Jag har insett att jag är sjuk, och att det får ta sin tid. Jag är så evigt tacksam för mina vänner och min familj. Det är allt jag har och allt jag behöver, säger hon.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Charlie, 17, som överlevde sin hjärntumör trots att hon bara fått två veckor kvar att leva och Lydia, 23, som höll på att dö i tunnelbanan men nu söker de tre tjejerna som räddande henne.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft njurbäckeninflammation?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.