Christopher Lantz, 19, från Ödåkra utanför Helsingborg, provjobbade på juicekedjan Joe and the Juice i november i år.
1 av 3
Christopher Lantz, 19, från Ödåkra utanför Helsingborg, provjobbade på juicekedjan Joe and the Juice i november i år. - Foto: Privat/Instagram/Facebook
Han hade i princip ingen tidigare arbetslivserfarenhet, utan misstänker att han blev anställd enbart på sitt utseende.
2 av 3
Han hade i princip ingen tidigare arbetslivserfarenhet, utan misstänker att han blev anställd enbart på sitt utseende. - Foto: Privat
Jonathan Johansson, kompis med Christopher, kommenterar saken ytterligare i statusen som nu har fått stor uppmärksamhet.
3 av 3
Jonathan Johansson, kompis med Christopher, kommenterar saken ytterligare i statusen som nu har fått stor uppmärksamhet.

Joe & The Juice-anställda plingar på klocka – när "snygg eller ful" tjej går förbi

På caféet skulle personalen plinga i en ringklocka om det gick förbi "någon som var skitsnygg, ful eller såg helt crazy bananas ut".


I november blev Christopher Lantz, 19, från Ödåkra utanför Helsingborg, utvald av ett antal sökande att få provjobba för det omdiskuterade företaget Joe and the Juice.

Under fem arbetspass fick Christopher chansen att visa vad han gick för på den stora internationella juicekedjan, som han uppfattade hade en tydlig "sexistisk machokultur", där enbart män jobbade.

Anställda på ett annat Joe and the Juice-café, så kallade "juicers". Bildkälla: Instagram

– Om jag gjorde det minsta lilla fel så skulle jag ner på golvet och göra femton armhävningar. De tyckte det var en kul grej, men det var verkligen inte kul för mig. Jag fick göra det fyra gånger tror jag. De andra gjorde också fel men de gjorde aldrig några armhävningar, bara jag, säger Christopher.

Christopher Lantz som provjobbade på Joe and the Juice i Väla köpcentrum i november. Bildkälla: Privat

Men det som fick Christopher att reagera starkast, var en ringklocka som han fick se första arbetsdagen. Caféets platschef ska ha sagt att det var en klocka som de plingade i för att de anställda skulle ha kul under dagen. Det var även fritt fram för Christopher att använda den, vilket han valde att inte göra.

– De plingade där om det gick förbi "någon som var skitsnygg, ful eller såg helt crazy bananas ut".

Det var alltså så platschefen Lalit Liljerud uttryckte sig ordagrant enligt Christopher. Han hörde aldrig någon plinga i klockan under den korta tiden han var där, men har hört från sina vänner att de har hört ringklockan när de gått förbi i köpcentrumet.

Bildkälla:Facebook

Sedan det sista passet som provjobbare var avklarat för två veckor sedan, så har han inte hört ett ord från företaget.

Under gårdagen ventilerade Christopher sina upplevelser med sin kompis, som i sin tur blev så upprörd över det han hörde, att han skrev en offentlig status på Facebook som en varning till besökare i Väla Köpcentrum.

Reaktionerna rasade snabbt in.

Bildkälla: Facebook

Dagens kvinnosyn är bedrövlig hos många unga män. Vi alla människor är lika värda och borde respekteras, inte objektifieras, säger Jonathan Johansson om sitt inlägg till Nyheter24.

Flera ansvariga för Joe and the Juice fick nys om inlägget, bland annat caféets platschef Lalit Liljerud och även andra anställda inom kedjan.

Bildkälla: Facebook

Enligt en anställd är Christopher "pinsam som vill ta vidare och sätta stopp för en "pling-klocka" som exempel motsvarar en killes busvisslande när en tjej går förbi."

Bildkälla: Facebook

Det här är alltså det enda sättet som Christopher har meddelats att han inte är aktuell för tjänsten efter tiden som provjobbare, samtidigt som han indirekt kallas för "dum hipster" i kompisens kommentarsfält på Facebook.

När Lalit Liljerud blev tillfrågad i kommentarsfältet om påståendet om ringklockan var sant svarade han "Hahah! Nej helt fel! Vi slår på klockan när det är nån snygg tjej/kille som går förbi."

Flera kommentarer raderades efterhand av Lalit Liljerud själv, men Christopher hann ta skärmdumpar på de provocerande kommentarerna.

– Jag finner inga ord för det här. Jag är chockad över att ett så stort företag ägnar sig åt sexuella trakasserier och hänger ut anställda med tillhörande personangrepp, säger Christopher.

När Nyheter24 kontaktar Niklas Blonér, centrumchef för Väla köpcentrum, så säger han att ringklockan inte är något som han har sett eller hört talats om själv tidigare.

– Men det låter oerhört illa. Vi ställer oss väldigt negativa till det här och tycker det är extremt tramsigt och omoget det här som de håller på med, säger Niklas Blonér.

Han säger sig också vara förvånad över att den här typen av arbetsmentalitet skulle pågå, då han uppfattar företaget som seriösa och duktiga.

Lalit Liljerud bekräftar i en intervju att ringklockan har använts.

– Vi använde den som en grej, dels för att göra kunderna uppmärksamma på när maten är klar. Sedan har vi också använt den som en kul grej när en snygg tjej har gått förbi, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Men däremot nekar han till att den skulle ha använts för att uppmärksamma fula tjejer. Klockan ska enligt honom ha tagits bort helt och hållet sedan igår eftermiddag.

Nyheter24 har sökt Lalit Liljerud samt Kasper Borst som är VD för Joe and the Juice i Sverige för en kommentar.

Uppdatering:

Efter Nyheter24:s kontakt med företaget meddelar nu Kasper Garnell, Head of Branding & Communication på Joe and the Juice, att de ska gå till botten med vad som har hänt och göra en intern översyn i dialog med köpcentrumchefen.

"Respektlöst beteende, vare sig det är mot kunder eller kollegor, är aldrig acceptabelt hos Joe & the Juice, då det inte är representativt för våra värderingar och vår kultur" skriver Kasper Garnell i ett mail till Nyheter24.

Han menar också att de tar avstånd ifrån att medarbetare skulle tvingas göra armhävningar. Även ringklockan bekräftas som bortplockad.

"Ringklockans främsta funktion var att kunna alertera personalen när det blev lång kö, när kundernas beställningar var klara eller om det behövdes hjälp i kassan från någon på en annan station. Att plinga på kunder eller bekanta som ett tecken på service och uppmärksamhet har Joe & the Juice inte haft något emot" skriver Kasper Garnell vidare.

Tidigare i år uppmärksammades företaget när en film spreds som visade anställda som var halvnakna eller iförda kanindräkter samt dränkta i juice, stående på en bardisk. Den upptrissade grabbiga stämningen var påtaglig och fick mycket kritik i media.

Har du varit med om något liknande på Joe & The Juice? Hör av dig till oss på tips@nyheter24.se eller skriv ett meddelande till oss på Facebook.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka, Hököpinge", skriver polisen på sin hemsida.

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.