Forskare har upptäckt att en viss art av fladdermöss bär på det fruktade viruset.
1 av 3
Forskare har upptäckt att en viss art av fladdermöss bär på det fruktade viruset. - Foto: TT
Sverige har varit fritt från sjukdomen sedan 1800-talet.
2 av 3
Sverige har varit fritt från sjukdomen sedan 1800-talet. - Foto: TT
Men nu har det visat sig att flera fladdermöss i Småland och Skåne nyligen varit infekterade.
3 av 3
Men nu har det visat sig att flera fladdermöss i Småland och Skåne nyligen varit infekterade. - Foto: TT

Farliga viruset hittat i Sverige: "Får man symtom så dör 100 procent"

Sverige har varit fritt från rabies sedan 1896, men nu kan man behöva uppsöka sjukvård om olyckan är framme.


Det är forskare vid Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt och Uppsala universitet som undersökt fladdermöss under sex år som nu kommer med nyheten om att det kan finnas rabies i Sverige.

Alla 452 fladdermöss som analyserats genom blod- och salivprover visade att de bar på rabiesviruset. 14 av dem bar även på antikroppar till sjukdomen, vilket är ett tecken på att de nyligen varit infekterade.

De som nyligen varit infekterade var alla av samma art – vattenfladdermöss och hade fångats in i antingen Skåne eller Småland. Risken för människor att smittas bedöms dock som "ytterst liten".

Bildkälla: TT

Men man kan aldrig vara nog försiktig och enligt Åke Lundkvist, professor i virologi vid Uppsala universitet, så kan det vara värt att uppsöka sjukvård om man tror sig ha kommit i kontakt med fladdermössen.

– Det här innebär ingen fara för allmänheten. Vanliga människor blir ju inte bitna, men det är bra att känna till om en forskare eller om ett barn hittar en fladdermus och råkar bli biten, åtminstone i Skåne eller Småland. I så fall bör man uppsöka läkarvård och få behandling, säger han till GP.

Rabies är en fruktad sjukdom som om den medicineras innan patienten får symptom alltid går att bota, men om patienten hinner få symptom kommer den alltid dö.

Bildkälla: TT

– Om man får symtom så dör 100 procent. Det finns liksom inget mellanting, säger Åke Lundkvist.

1985 och 2003 avled två forskare efter att ha blivit bitna av samma art som den som bär på viruset i Sverige, det skriver GP.

Nyheter24 har tidigare skrivit om "experten" som sade att det var okej att klappa en fladdermus vilket resulterade i att en flicka fick rabies och att det skett en folkomröstning om att avliva 65 000 hundar i Bukarest.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett en fladdermus?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.