Därför är fredag den trettonde en otursdag – inte så läskigt som du tror

Fredag den 13 är ett välkänt datum som förknippas med otur. Fast är det verkligen en otursdag?


Fredag den 13:onde. Allt du har att vänta dig av den dagen är ren och skär otur, eller?

Nja, så illa är det som tur inte, vilket SVT Nyheter skriver om. Från början så hörde inte ens siffran, 13 alltså, och veckodagen, fredag, ihop.

Talet 13

Talet 13 kan kopplas till Bibel, därifrån kommer oturen. Vid Jesus sista måltid med sina lärjungar ska de varit 13 personer runt bordet. Judas Iskariot, som förrådde Jesus, var den 13onde.

Inom den nordiska mytologin finns en berättelse som liknar den i bibeln, även den ger talet 13 dåligt ryckte. Då var guden Loke den 13:onde gästen och han lurade en annan asagud, Höder, att skjuta sin bror.

Därmed har siffran ett riktigt kasst ryckte.

Veckodagen fredag

Även veckodagen har kopplingar till Bibeln. Det sägs ha varit på långfredagen som Jesus korsfästes.

Enligt SVT Nyheter var det först på 1970-talet som 13 och fredag kopplades samman. Det ska ha skett i romanen Friday, the Thirteenth av Thomas L Lawson.

Sen kom filmserien Fredag den 13:onde och allt blev ännu värre. Nu är dagen allmänt känd som en otursdag, trots att det inte finns något alls som tyder på att folk har mer otur denna dag.

Extra info:

Den som har fobi för fredagen den trettonde har paraskavedekatriafobi. En till tre gånger om året förekommer fredag den trettonde. I det gamla bondesamhället betraktades dagen som en slags helg- och vilodag.

Om du tycker att du själv har mycket otur måste du se de här personerna. Läs också om dagen som är det vanligaste datumet att fylla år på.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du otur på fredag den trettonde?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man anhållen för våldtäkt utomhus i centrala Åre

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.