Johan dog på semestern i Indonesien för fem år sedan.
1 av 3
Johan dog på semestern i Indonesien för fem år sedan. - Foto: Privat
Michaela menar att fler borde vara informerade om metanolförgiftning.
2 av 3
Michaela menar att fler borde vara informerade om metanolförgiftning. - Foto: Privat
Michaela och Johan.
3 av 3
Michaela och Johan. - Foto: Privat

Michaelas fästman dog av den dödliga drinken: "Fler borde vara informerade"

Johan dog på semestern i Indonesien för fem år sedan. Michaela menar att fler borde vara informerade om metanolförgiftning.


För fem år sedan åkte Michaela Pechac och hennes fästman Johan Lundin till Gili Trawangan utanför Bali. Michaela minns det som ett paradis med kritvita ständer. Paret pratade och planerade sitt framtida bröllop.

En kväll besökte de Sama Sama, en bar som rekommenderades av guideboken Lonely Planet.

Michaela och Johan var där tidigt och på baren fanns inte fler än elva personer och ett liveband. Johan, som vanligt vis brukade dricka öl, drack drinkar den kvällen.

Klockan elva var det smockfullt. Den kvällen besökte paret bara den baren. De var där till stängning och hade jättekul, dansade och roade sig.

– Nu i efterhand kommer jag ihåg att han berättade för mig att han kände sig konstig, men det var inget jag reflekterade över då, berättar Michaela till Nyheter24.

Paret gick och lade sig och dagen därpå hade Michaela svårt att väcka Johan. Hon fick väcka honom flera gånger, men han ville bara sova vidare. Han berättade för henne att han aldrig hade känt sig så bakfull trots att han egentligen inte drack så mycket.

– Jag tänkte att det var på grund av dåligt med vatten och klimatet. Han tog sedan en dusch och försökte äta. Men han berättade att han inte fick i sig mat, jag sade åt honom att skärpa sig. Det är något som jag har haft dåligt samvete över under åren.

Michaela frågade Johan om han ville att de skulle uppsöka en läkare, han frågade vad hon tyckte men det beslutade sig för att låta bli. Den kvällen gick de hem för att kolla på film. Johan somnade direkt.

– Jag minns inte ens vilket som var det sista samtalet. Jag minns att han kröp tätt intill mig och jag låg och pillade i hans hår. Sedan somnade jag med öronproppar i och runt ett på natten så vaknade jag av en duns. Jag frågade vad han gjorde och sade att han skulle komma och lägga sig.


Johan, som hade ramlat ihop, försökte resa sig upp. Han satte sig på sängkanten och började kräkas.

– Sedan började jag fatta, jag försökte få kontakt med honom. Han satt på toaletten med huvudet ner och andades häftigt. Nu i efterhand har jag läst på och det var hans organ som slogs ut och han fick inget syre.

Michaela började gråta och bad Johan att prata med henne.

– Jag kände att jag behövde göra något så jag sprang ut mitt i natten men det var ingen där. Det var en väldigt liten by.

Hon träffade sedan några indonesier på en liten grusväg men visste inte ur hon skulle förklara vad som hade hänt, eftersom hon knappt visste själv.

Personerna följde med henne och när hon kom tillbaka till rummet hittade hon Johan medvetslös på golvet. Michaela knacka på hos grannen, som hon visste var en äldre man.

De stod och dividerade om vad de skulle göra. Det fanns inga fordon så en man hämtade sin häst och vagn.

– Men jag såg att han inte levde längre. Men jag försökte göra hjärt- och lungräddning på honom men han var död, det gick inte.

Läkarna menade att det var uttorkning men när en obduktion utfördes på ett annat sjukhus visades något annat. Johan hade dött av en metanolförgiftning.

– Jag blev så rädd för jag tänkte att det skulle hända mig med. Ganska snabbt efter så tog vi reda på fakta och det visade sig att det hade hänt andra också. Det är ingen slump utan det pågår, en del tar det på allvar men en del gör det inte alls.

På ambassaden fanns en liten varning om inhemsk alkohol. Men när Michaela hörde av sig ändrade de det eftersom det kan finnas i flaskor också.


– Alla har väl druckit drinkar utomlands, det känns sjukt. Och det handlar inte om mycket utan en matsked metanol kan du bli blind av och Johans obduktion visade höga halter av metanol.

– Jag har tänkt många gånger under åren varför ingen annan blev förgiftad. Kanske var det för att vi var tidiga, kanske var det de första drinkarna. Det är svårt att veta, hela resan var hemsk. Inte bara hur han dog utan hur man skulle ta sig hem. Det var som en film, helt bisarrt.

Dagen därpå fick Michaela åka hem. När hon mellanlandade i Stockholm möttes hon av en krishanterare. Någon som kunde säga vad hon skulle göra, äta, dricka och gå på toa.

– Jag bodde hon mina föräldrar första året. Jag var som ett treårigt barn, min mamma fick säga åt mig vad jag skulle göra. Första året handlade bara om att överleva. Jag satt och låg mest och gjorde inte mycket mer.

Hon startade för några år sedan en sida på Facebook: A Drink To Die From. Hon menar att fler borde vara informerade om metanolförgiftning.

Via gruppen kom hon i kontakt med personer som varit med om liknande händelser eller personer som själva blivit förgiftade.

– Jag vill aldrig att någon ska behöva uppleva det. Att behöva se den personen man älskar dö och plågas på det sättet. Jag hade det som mitt kall att upplysa andra. Jag hade vår kärlek och jag visste att han ville att jag skulle leva, så jag lever åt oss båda.

Michaela berättar att hon ett par gånger funderade på att ta sitt liv. Men kärleken till sin systers barn hjälpte henne.

– Som att det inte räckte så brukar flera dåliga saker hända om en sak händer. Jag fick hudcancer, det var precis som att de prövade mig. Men jag brukar säga till mig själv att det inte kan regna för alltid. Jag hade ett liv jag ville ha och sedan hade jag ett liv jag inte ville ha.

Men idag menar Michaela att hon ändå tycker att hon har ett liv som är okej. Det finns stunder av lycka och sorgen är en bit av henne, den är inte längre hela henne.

– Mina år med Johan var fantastiska och det är inte alla som upplever den kärleken. Men jag hoppas jag hittar någon för jag vill ha barn och så men det får ta sin tid.

Personer som har kontaktat Michaela på grund av gruppen hon startade på Facebook har tackat henne för att hon räddat liv. En familj från Australien som hon har fått kontakt med åker till Indonesien och utbildar personer om metanolförgiftning.

– Jag försöker bara sprida kunskapen. Åker man dit så rekommenderar jag personer att hålla sig till öl, vin eller alkohol man har med sig hemifrån. Jag skulle aldrig våga dricka drinkar.

Guideboken Lonely Planet, som rekommenderade baren, tog bort rekommendationerna efter att Michaela hörde av sig.

Resebolagen berättade för Michaela att de berättat för folk om metanolförgiftningarna på plats. Men de som inte åker charter då, hur ska de få reda på informationen, menar Michaela.

Michaela vet inte när metanolen hamnar i alkoholen – om det är på barerna eller om det är via någon mellanhand.

– Johan blev mördad för att någon skulle tjäna några kronor. Det är så tragiskt, jag hade kunnat ge mer om han bara fått leva.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.