1 av 5
- Foto: Privat
2 av 5
- Foto: Privat
3 av 5
- Foto: Privat
4 av 5
- Foto: Privat
5 av 5
- Foto: Privat

Rebecka rensade mobilen – fick en chock över det läskiga hon hittade

21-åriga Rebecka Ask blev riktigt förvånad när hon kollade igenom sina kontakter på telefonen.


De flesta av oss har någon gång behövt rensa mobilen för att utrymmet har tagit slut.

Och det var just detta Rebecka Ask, 21, från Stockholm gjorde tidigare under tisdagen när hon upptäckte något chockerande.

– Jag började skratta så jag grät, berättar Rebecka för Nyheter24.

Det hela började med att utrymmet på telefonen blev allt mindre, och hon förstod inte riktigt vad det kunde vara.

– Jag hade redan rensat sms, appar och bilder. Så jag tänkte att det kanske var att jag hade många kontakter i telefonen, berättar Rebecka.

Det var då hon såg något väldigt oväntat.

I hennes kontaktlista fanns kontakter som "HeyThereNightmareWhereDidYouGetThemTeeth", "SexyEarsCanILickThem" och "FinaBärDuHarMellanTänderna".

– Jag började skratta så jag grät, för jag undrade om det var något jag hade skrivit på fyllan. Men det fanns ju inget nummer under kontakterna så då blev jag orolig och sedan rädd!

Bildkälla: Privat

Rebecka skrev ett inlägg i en Facebookgrupp och bad om hjälp – varför hade hon de här kontakterna egentligen? Hade hon blivit hackad?

Enligt Joacim Melin, redaktör på Macpro.se, kan det ha flera orsaker.

– Det kan bero på att man har synkat adressboken mellan Facebook och telefonen. Det kan även bero på att man delar iCloud-konto med någon annan och att den personen har lagt till kontakterna, eller att man har fått spam från någon i sin mejlapplikation. Det finns en inställning som gör att kontakter i mejl automatiskt läggs in i adressboken, berättar han för Nyheter24.

Bildkälla: Privat

Så undviker du konstiga kontakter

Om du misstänker att du har blivit hackad bör du byta lösenord. Melin föreslår att dessutom använda tvåfaktorsautentisering för Apple-konton. Det innebär att du använder både konto och en sexsiffrig kod när du loggar in på nya enheter, vilket du kan läsa mer om här.

Ett annat tips är att inte låta Facebook komma åt ens kontakter, för det är alltså så kontakterna kan växa sig allt fler i din telefon. Att de har lustiga namn beror på vad olika personer har för Facebook-id.

– Facebook använder detta för att matcha de kontakter du har på Facebook med de du har i adressboken, förklarar Joacim Melin.

"En panikartad dag"

Rebecka fick ett liknande tips på Facebook om att kolla sin Outlook. Mycket riktigt stämde det att hon hade flera konstiga kontakter som hade förts över till telefonen.

– Jag kontaktade till och med Apples support och de skrattade på grund av namnen på kontakterna. Så det har varit en liten rolig och panikartad dag!

I framtiden kommer Rebecka inte synka kontakterna med Outlook.

Läs även om 18-åriga Felicia som tog en selfie – och sen upptäckte att hon inte var ensam.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du också hittat konstiga kontakter i din telefon?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

igår 21:30
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.