Elissas 6-åriga son låstes ute ur förskolan.
1 av 3
Elissas 6-åriga son låstes ute ur förskolan. - Foto: Privat
Almir var väldigt ledsen efter händelsen.
2 av 3
Almir var väldigt ledsen efter händelsen. - Foto: Privat
Elissa kommer hålla sonen hemma fram tills händelsen är utredd.
3 av 3
Elissa kommer hålla sonen hemma fram tills händelsen är utredd. - Foto: Privat

Almir, 6, låstes ute av förskolepersonal – lämnades i kylan

När Elissa åkte förbi förskolan märkte hon att hennes 6-årige son Almir var utelåst i kylan. Nu håller hon pojken hemma från förskolan.


Sexårige Almir blev utelåst och utan mat från förskolan i Bergsjön, Göteborg. Anledningen ska ha varit att han kallade en i personalen för "bajs".

Nu tvingas Almirs mamma hålla sonen hemma.

– Det är inte okej. Allting kan hända. Det finns ju människor som rövar bort barn. Min son kan klättra över staketet och förskolan ligger precis vid en bilväg, berättar Almirs mamma Elissa Mujak för Nyheter24.

Det var i måndags som Elissa tillsammans med svägerskan Minela tog bussen hem efter att ha handlat. Som vanligt kollade de mot Elissas sons förskola, eftersom bussen åker förbi där. Men den här gången fick de se något oroväckande.

Sexårige Almir var utelåst från förskolan – och till synes helt ensam på gården.

Elissa blev orolig, och så fort bussen hade stannat började hon och Minela springa mot förskolan. Under fem minuter väntade de för att se om personalen tog in Almir. Det kunde trots allt vara så att han var sist in. Men ingen kom och istället såg de hur sonen försökte ta sig in på förskolan – utan framgång.

När Elissa kom in på förskolan för att konfrontera personalen fick hon inte höra anledningen till varför hennes son var utelåst mer än att han vägrade gå in när de skulle äta mellanmål. Den personen i personalen som ska ha låst ute honom sa bara att han inte var hanterbar, berättar Elissa.

Samtidigt tröstade Minela Almir som grät hysteriskt.

– Det tog säkert två minuter innan han kunde berätta att han inte hade lyssnat. "Jag har sagt bajs till fröken", sa han och fortsatte gråta och stamma, berättar Minela för Nyheter24.

Kan ha hänt flera gånger

Det är första gången Elissa har sett sin son utelåst på gården, men hon misstänker att det har hänt fler gånger.

– Han har sagt att det inte är första gången. Han har sagt till mig flera gånger att han har varit ute själv. Men jag har inte tagit det så allvarligt, för jag har tänkt att han säkert är ute med dagisfröknarna. Men nu fick jag svart på vitt att detta är något som han har fått utstå, säger Elissa.

Almir var ledsen efter händelsen.

Hon har även märkt att Almir ofta motsätter sig att gå till förskolan och att han har ett beteende där som han inte har hemma. Ett beteende som började för ungefär ett år sedan.

Tvingas stanna hemma

Elissa och Minela har under tisdagen haft möte med förskolans chef, där chefen har sagt att händelsen ska utredas. Enligt Elissa försökte chefen också flertalet gånger avråda henne från att anmäla händelsen.

Mamma Elissa.

Fram tills händelsen är uppklarad kommer Elissa stanna hemma med Almir, vilket innebär att hon kommer behöva göra avbrott i sina studier.

– Jag får ju hålla honom hemma tills detta är över. Jag vågar inte släppa min unge i hennes händer. Jag vill inte att hon ska ta hand om mitt barn om sådant här händer, säger Elissa.

"Väldigt beklagligt"

Förskolechefen Milza Contreras vill inte svara på några frågor gällande händelsen. Det enda hon säger sig veta om händelsen var att barnen precis hade kommit in, och enligt personalen hade de full koll på Almir där ute. Contreras har nu inlett en internudredning.

– Jag har startat en utredning för att se vad som har hänt. Jag behöver utreda först för att kunna uttala mig, säger Contreras till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag har haft samtal med föräldern och det är jättebeklagligt. Det är beklagligt, det är ingenting som egentligen ska ske, säger Contreras.

Nyheter24 har sökt Skolinspektionen som inte vill kommentera ärendet, men bekräftar att anmälan inkommit.

Läs även om när förskolepersonalen gick hem – och glömde fyra barn på dagis.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du barn?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Uppgång väntas på börsen

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

Stort vinstlyft för SEB

Ett högre räntenetto och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfter storbanken SEB:s vinst i första kvartalet mer än väntat. Men efterfrågan på krediter fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars vinst ökade rejält. Omsättningen gick dock ned. Var femte bil från Volvo är nu en elbil.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.