En ung man uppges ha dött i samband med en militär stridsövning.
1 av 3
En ung man uppges ha dött i samband med en militär stridsövning. - Foto: TT
Mannen ska vara 23 år.
2 av 3
Mannen ska vara 23 år. - Foto: TT
Stridsvagnen gick genom isen – men den 23-årige mannen kom aldrig ut.

Bilden är från ett annat tillfälle, i Norge.
3 av 3
Stridsvagnen gick genom isen – men den 23-årige mannen kom aldrig ut. Bilden är från ett annat tillfälle, i Norge. - Foto: TT

Stridsvagn gick genom isen under militärövning – 23-åring död

En 23-årig man dog när stridsvagnen gick genom isen.


Det var sent igår kväll som en av försvarets stridsvagnar gick genom isen utanför Boden. En av personerna lyckades ta sig ut, men den 23-årige föraren blev kvar och dog. Detta rapporterar Aftonbladet.

Försvarsmakten ska ha larmat till SOS alarm vid 22.25-tiden om en bandvagn som gått igenom isen med två personer i. Efter fyra timmars räddningsinsats vid Lule-Altervattnet där den tragiska händelsen ägde rum bärgades fordonet.

Den 23-årige mannen som är hemmahörande i södra Sverige lyckades aldrig ta sig ut, och hittades död.

– Vi har underrättat hans anhöriga, säger Mattias Sydlén vid Norrbottenspolisens regionledningscentral till Aftonbladet.

Försökte hjälpa till

Enligt räddningstjänsten ska bandvagnen ha navigerat fel och på så sätt kommit ut på isen. Där sjönk den till botten. Enligt uppgifter ska vattnet inte ha varit särskilt djupt – man ska nästan ha kunnat stå på fordonets tak.

– Vi ska undersöka både vagn och plats för att se hur det här har kunnat ske, säger Sydlén vid Norrbottenspolisen till Aftonbladet.

Militär personal anlände till platsen och försökte hjälpa till. De blev kraftigt nedkylda och var chockade. På en närliggande skola togs de om hand av blåljuspersonalen. Där fick de nya kläder och uppges klara sig bra under omständigheterna. Regementets krigsgrupp ska också ha tagit hand om samtliga.

Gav inte upp hoppet

Räddningsinsatsen pågick länge och vid 01.30-tiden var den 23-årige mannen fortfarande kvar i fordonet.

– Om det finns en luftficka eller liknande så kan denne fortfarande vara vid liv. Vi vet inte vad status på personen är i nuläget, men det är inte kört förrän vi vet, sa Sydlén till Aftonbladet då.

Räddningstjänsten tog hjälp av både ytbärgare och tungbärgare på olycksplatsen för att få upp fordonet ur vattnet. Även dykare ska ha befunnit sig på platsen.

Del av anfall

Bandvagnen medverkade i en krigsförbandsövning som kallas Vintersol. Mellan lördagen och onsdagen var tanken att stimulera ett anfall mellan två betaljoner mellan Jokkmokk och Boden.

Totalt skulle 1 200 personer från sju olika förband hinna delta i femveckorsövningen.

Nu har försvarsmakten uppmanat alla övningsdeltagare att ringa hem till sina anhöriga. Dödsolyckan kommer utredas av polis, skriver Aftonbladet.

Läs även: Politikerna är överens: Unga ska tvingas göra lumpen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

1 timme sedan
Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.