Bild som förklarar erektionsproblem
1 av 3
Svårt att få stånd? Lyssna på expertens råd. - Foto: Pixabay
Ska föreställa erektionsproblem
2 av 3
Det beror för unga oftast på press och stress. - Foto: Pixabay
Sex
3 av 3
Ta inte hjälp av medicin i onödan. - Foto: TT

Har du svårt att få stånd? Det här kan du göra åt det

Allt fler unga killar använder medicin för att kunna få stånd. Men enligt flera experter är det inte nödvändigt. Nyheter24 har prata med en av dem.


Allt fler unga killar använder potensmedel som Viagra. Faktum är att användandet har nästan fördubblats hos killar i 15-24 års åldern på tio år. Detta framgår av statistik från Socialstyrelsen som P3 Nyheter har tagit del av.

Att någon gång i livet ha erektionsproblem är inte ovanligt. Enligt en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av P3 har var femte kille haft problem med att få stånd, och en av tio har använt potensmedel. Undersökningen är gjord på killar 18-35 år gamla.

Men att medicinera för erektionsproblem förstör mer än det hjälper, menar sexualupplysaren och författaren Sandra Dahlén.

– Det bidrar till att man inte lär känna sig själv och sin sexualitet, och sin lust. Att man har sex fastän man inte har lust för det, berättar Dahlén för Nyheter24 och fortsätter:

– Det kan göra att man blir lite mer robotlik när man har sex.

Därför får du inte stånd

Ökningen av att allt fler använder potensmedel beror troligtvis inte på att fler killar får problem, utan något helt annat.

– Det är inte så att fler behöver potensmedel idag rent medicinskt, absolut inte. Men uppenbart är det fler som upplever att de behöver det, säger Dahlén.

Bild: Pixabay

De vanligaste medicinska anledningarna till att man har problem att få stånd är sjukdom eller en skada, ofta på grund av ålder, som påverkat kopplingarna för blodtillförseln till svällkropparna till penis.

Har man inte en sjukdom eller en skada som påverkar erektionen, vilket de flesta unga män inte har, beror uteblivet eller mjukare stånd på stress, press eller nervositet.

De har ofta inga problem att få stånd när de är ensamma, utan när de är tillsammans med andra.

Bilden av manlig sexualitet skapar press

Att killar känner press kan bero på att det finns en samhällsbild av att män alltid ska vara sugna på sex – och därmed talas det sällan om deras olust att ha sex.

– Jag tror att man har fått en bild att så fort det är dags för sex ska man vara redo på något sätt, och är man inte det är det något fel på en, säger Dahlén och fortsätter:

– Vi har en förväntan på att killar alltid ska vara redo, alltid ha stånd. Jag brukar säga att killar är människor, och människor är inte sexmaskiner. När killar inte är sexmaskiner blir de stressade. Men även killar kan behöva ta det lugnt och känna in situationen och känna sig trygga.

Lyssna på kroppen

En av anledningarna till att man inte får stånd kan vara stress. Faktum är att det inte går att få sexlust vid stress alls.

– Kroppen reagerar antagligen helt sunt, friskt och normalt. Att man inte får erektion kanske beror på att man helt enkelt inte är sugen på att ha sex eller att man är lite nervös, säger Dahlén.

Det nervsystem som automatiskt aktiveras vid stress slår nämligen ut ens sexuella förmåga.

– Man kan inte vara stressad, och vara nervös och ha stånd på samma gång. Så funkar inte kroppen, säger Dahlén.

Bild: Pixabay

Så ju mer stress – desto mindre är kroppen mottaglig för sex. Med andra ord är det inte särskilt konstigt att män inte får stånd.

Botemedlet är inte medicin

Det kanske låter skönt, snabbt och enkelt att kunna lösa sina problem med ett piller. Men i slutändan är det inte det som kommer lösa dem. Det snarare bidra till en ökad press om sexuell prestation.

Bild: Pixabay

– Det är klart att det är ett problem när man tar medicin mot en kropp som fungerar som den ska. Istället för att bara acceptera att man inte är en sexmaskin som ska kunna prestera sexuellt i alla lägen. För så är inte människor. Människor är inte maskiner, säger Dahlén.

Att inte alltid kunna prestera optimalt sexuellt är normalt. Medicinering styr bort killar från den behandling de egentligen behöver – ett par samtal om hur livet ser ut och hur man ser på sig själv, sin kropp och sina relationer.

– Man behöver ett par samtal med en kurator eller en lyssnande läkare. De allra flesta killarna behöver nog inte ens terapi. Det handlar inte om det, det handlar om ett par kuratorsamtal – hur ser livet ut? Hur ser jag på min kropp? Vad pressar jag mig till? Vad mår jag bra av? förklarar Dahlén.

Ger inte bättre sexliv

Att få erektion genom medicinering betyder inte per automatik att sexlusten är tillbaka. Snarare kan det bidra till att man varken lär känna sig själv, sin sexualitet eller sin sexlust.

Och sexet blir kanske ändå inte särskilt bra.

– Det blir inte det sexet man mår bäst av, det blir inte så skönt som man mår bra av och det blir inte samma upplevelse, utan det blir ju mer mekaniskt. Det blir mer robotlikt och inte samma närhet mellan två personer, säger Sandra Dahlén till Nyheter24.

Läs även 15 hårda fakta om stånd och varför vissa får stånd när de är bajsnödiga.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft problem när du ska ha sex?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.