Ett kryphål i lagen gör det möjligt att röka klickcigariller.
1 av 3
Ett kryphål i lagen gör det möjligt att röka klickcigariller. - Foto: TT
Klickcigaretter har förbjudits i Sverige för att de lockar ungdomar till att röka.
2 av 3
Klickcigaretter har förbjudits i Sverige för att de lockar ungdomar till att röka. - Foto: TT
Även klickcigarillerna kan bli olagliga, om konsumtionen ökar.
3 av 3
Även klickcigarillerna kan bli olagliga, om konsumtionen ökar. - Foto: TT

Snart blir det olagligt att sälja klickcigaretter

Den 20 maj försvinner klickcigaretterna helt från de svenska butikerna, men det finns ett kryphål i lagen.


I april förra året beslutade riksdagen att smaksatta cigaretter, som mentolcigg och klickcigg, skulle förbjudas. 7 april blev det sista datumet för producenterna att tillverka klickcigaretterna, som förbjöds från och med 20 maj 2016.

Det var EU som gav direktiv om att förbjuda klickcigaretter eftersom de har varit särskilt lockande för ungdomar.

Finns ett kryphål

Det är dock först i år den 20 maj som klickcigaretterna inte längre får säljas i butik, men det verkar som att cigarettföretagen har hittat ett kryphål i lagen.

I slutet av april lanserades cigariller, en mindre variant av cigarr, med klickfunktion. Än så länge är det helt lagligt.

– Det finns ett antagande om att cigariller framför allt används av äldre konsumenter. Eftersom direktivet främst är inriktat på ungdomar och är en skyddslagstiftning så har andra tobaksvaror än cigaretter och rulltobak beviljats vissa undantag, säger Maria Svelander, jurist vid enheten för alkohol och tobakstillsyn på Folkhälsomyndigheten, till Nyheter24.

Cigariller har däremot valts att regleras annorlunda. Här finns det inga regler om smaker eller bildvarningar. Med andra ord kan tobaksprodukter med klickfunktion fortfarande säljas till ungdomar.

JTI, Sveriges ledande leverantör av snus och cigaretter, ställer sig helt emot de nya direktiven och har därför bytt ut sina klickcigaretter till mentol där smaken finns direkt i tobaken.

– Vi tycker att Sverige har gjort en felbedömning och håller med majoriteten andra EU-länder som fortsätter tillåta klickcigaretter med mentol. Tyvärr blir det här ytterligare ett incitament att föra in cigaretter från andra EU-länder – som inte beskattas i Sverige, säger Joel Ibson, pressansvarig på JTI, till Nyheter24.

Hur ser ni på ert ansvar för ungdomars tobaksvanor?

– Vi säljer bara produkter till myndiga personer, det ser vi till i butik, säger Ibson och fortsätter:

– Problemet i Sverige är att vi är för dåliga på att sätta dit folk som säljer cigaretter svart. Vi har ingen langningslagstiftning som tar fast dem.

Även cigarillerna kan förbjudas

Att tobaksföretagen har hittat ett kryphål betyder dock inte att det inte kommer att täppas igen.

– Men det betyder inte att det med säkerhet kommer att vara så för all framtid. Nu när cigariller med klickfuktion börjar att säljas kommer Folkhälsomyndigheten att i förebyggande syfte följa utvecklingen och starta ett föreskriftsarbete för att planera en eventuell reglering, säger Svelander.

Enligt de nya lagarna kommer även mentolcigaretterna så småningom försvinna från butikshyllorna. 19 maj år 2020 är den sista dagen mentolciggen får säljas.

Rökning bland ungdomar minskar

Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten minskar rökningen i Sverige.

2006 rökte 10 procent av unga svenskar i åldern 16-29 år dagligen. 2016 hade rökningen gått ner till 8 procent inom samma åldersgrupp.

Majoriteten av rökare är i åldern 45-64 år. 2006 rökte nästan var femte person inom det åldersspannet. 2016 hade siffran minskat till 11 procent, det vill säga halverats till var tionde person.

Funderar du på att sluta röka? Det här kommer hända med din kropp.

Minns du 2-åringen som rökte två paket om dagen? Så mår han idag:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röker du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.