Från 1:a juni kan det vara läge att se över dina bärmöjligheter innan du ger dig ut på shoppingrundan.
1 av 6
Från 1:a juni kan det vara läge att se över dina bärmöjligheter innan du ger dig ut på shoppingrundan. - Foto: TT/Pixabay
Den som gillar att bära runt sina grejer i plastkassar får vara redo att pynta en slant för den också, precis som i de flesta mataffärer.
2 av 6
Den som gillar att bära runt sina grejer i plastkassar får vara redo att pynta en slant för den också, precis som i de flesta mataffärer. - Foto: TT
De klädkedjorna som har gått samman i projektet One Big Habit är svenska KappAhl...
3 av 6
De klädkedjorna som har gått samman i projektet One Big Habit är svenska KappAhl... - Foto: TT
...Lindex...
4 av 6
...Lindex... - Foto: TT
... och svenska modejätten Hennes & Mauritz.
5 av 6
... och svenska modejätten Hennes & Mauritz. - Foto: TT
Om du inte har med dig en egen kasse till butiken får du alltså vara redo att betala några kronor extra.
6 av 6
Om du inte har med dig en egen kasse till butiken får du alltså vara redo att betala några kronor extra. - Foto: Pixabay

Snart går modejättarna ihop – då blir det dyrare för dig som kund

Om knappt en månad kommer tre av de största klädkedjorna börja ta extra betalt av sina kunder, i en gemensam insats för miljön.


Plastpåsar är ett stort miljöproblem. En stor del av plasten hamnar i naturen, förorenar haven och skadar fiskbeståndet.

Här är nio fakta som visar hur dåliga plastpåsar faktiskt är för miljön.

Nu verkar det som att ett rejält krafttag sker här i Sverige.

Tre av de största modejättarna meddelade under torsdagen att de tillsammans lanserar projektet One Big Habit, för en mer hållbar påskonsumtion.

Från 1 juni i år kommer H&M, KappAhl och Lindex börja ta betalt för plastpåsarna i sina butiker, just för att få folk att använda färre plastpåsar.

Med andra ord får du vara beredd att hosta upp en liten extra slant om du inte har med dig en egen kasse att bära dina inköp i.

Enligt pressmeddelandet kommer överskottet från försäljningen av plastpåsarna att gå till olika ändamål som stöttar hållbar utveckling inom miljörelaterade projekt.

De tre olika klädkedjorna kommer själva välja var överskottet skänks och resultatet ska sen rapporteras årligen. Till att börja med ska projektet One Big Habit gälla i de svenska butikerna, men tanken är att butikerna i andra länder också ska haka på i framtiden.

I Kalifornien är plastpåsar helt förbjudna sedan 2014. I oktober 2015 införde Storbritannien lag på att plastpåsar inte får vara gratis.

Samma år bestämdes det att alla medlemsstater i EU ska minska sin förbrukning av tunna bärkassar av miljöskäl. I juli förra året införde Frankrike ett förbud mot att packa varor i plastpåsar i butiker.

Det här är inte första gången som stora klädföretag i Sverige försöker göra en insats för miljön.

Men när klädkedjan Gina Tricot lanserade sin senaste reklamkampanj på temat miljö så slutade det med att kunderna uppmanade till bojkott.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att fler butiker borde ta betalt för sina kassar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Två döms för djurplågeri på slakteri

Man begärs häktad efter överfall mot advokat

Den man i 65-årsåldern som greps efter en misshandel i Norrköping i helgen har begärts häktad, på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grov misshandel, rapporterar P4 Jönköping.

Tyska investerare ser ljusare på framtiden

Stämningsläget inom den tyska ekonomin förbättras ytterligare. Zew-index, en månatlig undersökning, steg i april till 42,9 från ett index på 31,7 i mars.

ECB-topp: Säkerhetsläget hot mot sänkning

Sjunkande inflation har gett hopp om att centralbanker kommer börja sänka sina räntor framåt sommaren.

Luleå: Polisen rapporterar om våldtäkt

"Polisen utreder våldtäkt.", skriver polisen på sin hemsida.

Iran varnar Israel för "minsta lilla åtgärd"

Irans president Ebrahim Raisi varnar Israel för ett "smärtsamt svar" om landet vidtar "minsta lilla åtgärd" efter helgens iranska drönar- och robotangrepp mot Israel. Israel säger sig dock fortsatt inställt på att besvara attacken.