Meteor. Teleskop.
I dagarna kan man se meteorsvärmen Draconiderna. - Foto: Pixabay

Fram med stjärnkikaren – nu kommer meteorsvärmen Draconiderna igen

Rymden är ett fantastiskt ställe och ibland så bjuder vårt älskade universum på ett fruktansvärt vackert skådespeleri på himlavalvet. Nu är det dags igen – meteorskuren Draconiderna kommer att kunna ses mellan den 6-12 oktober.


Rymden är verkligen ett häftigt ställe. Från Big Bang till galaxer, stjärnstoft och exoplaneter. Rymden är stor och dess skönhet likaså.

Och vet du vad? Nu mellan den 6-12 oktober får vi ännu en anledning att beundra detta häftiga ställe. Meteorsvärmen Draconiderna kommer nämligen att passera jorden igen, skriver Earthsky.

Återkommande skur

Draconiderna eller Giacobiniderna som de kallades förut passerar jorden varje år och är ett återkommande evenemang för alla som törstar efter att skåda några bumlingar i skyn.

De syns bäst runt den 8-10 oktober och i år har vi en extra bra chans att se den uppskattade meteorsvärmen. Anledningen är på grund av att vi kommer att ha en nymåne under samma period som svärmen svänger förbi jorden. Vilket innebär att vi slipper att skuren dränks av ljus från månen – jippie!

Så många meteorer kan du se 

Draconiderna är inte direkt känd för att vara den största och mest aktiva meteorsvärmen och det är sällan fler än fem meteorer per timme man brukar skymta. 

Men med lite tur så kanske vi får ett år likt 2011. Då kunde människor här i Europa se över 600 meteorer per timme! Vilket inte alls är illa pinkat.

Vart kan du se svärmen?

Det är lite svårt att säga om självaste skuren kommer att vara synlig från Sverige men enligt Robert Lunsford från American Meteor Society så verkar vi ha en helt okej chans att uppleva fenomenet.

Han skriver att den största aktiviteten förmodligen kommer att ske mellan 02.00 och 03.00 den 9 oktober. Något ökar chanserna för oss i västra och norra Europa rejält, skriver Earthsky.

Så känner du dig pigg, entusiastisk och kry – på med lite varma kläder och ut med dig. En sån här chans kommer bara en gång per år och vem vet, det kanske blir en rekordsvärm i år?

Fascineras du också av rymden och bara törstar efter mer? Läs då vår artikel om när NASA hittade ett mystiskt ljud i rymden!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du att kika på meteorsvärmen?
Tack för din röst!