- Foto: Bertil Ericsson/SCANPIX

I morgon börjar FRA-avlyssningen

På Försvarets radioanstalt väntar gammal och ny personal spänt på tisdagen, då den nya FRA-lagen träder i kraft.


Nu blir spaning via kabel en del av updraget för den omdiskuterade myndigheten.

Bloggosfären har rasat, politiker gråtit i riksdagens talarstol och protesterna varit högljudda från flera håll. Ett antal ändringar föreslogs och antogs för att stärka den personliga integriteten och nu är det slutligen dags för lagen att träda i kraft.

Försvarets radioanstalt har expanderat och står redo.

– Vårt uppdrag har ju breddats och tanken är att vi ska ge utökat stöd till försvarsmakten, det är detta som kommer att ta mer resurser framöver. Det innebär också en viss teknisk omställning med kabelaccess, säger Anni Bölenius, informationschef till SvD.se.

Att det, som kritikerna menar, skulle handla om massavlyssning av vanliga hederliga medborgare avvisar hon dock bestämt.

– Vi måste söka tillstånd med tydliga motiveringar. När vi väl söker informationen är sökningen mycket begränsad och övrigt material förstörs, säger Anni Bölenius till SvD.se.

Under måndagen och tisdagen kommer protestaktioner och demonstrationer att hållas på flera håll, bland annat av piratpartiet som hela tiden varit djupt kritiska till FRA-lagen.

/
FRA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

223 miljoner till regionerna för fler AT-läkare

Rusning efter vapenlicenser oroar palestinier

Kriget mot Hamas har lett till en rusning efter vapenlicenser bland vanliga israeler. Medborgarna känner sig säkra när de kan "neutralisera beväpnade terrorister", hävdar säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir. Men bland palestinier i Israel ökar oron.

MP: Höj reduktionsplikten och inför vägskatt

MP vill återinföra reduktionsplikten men inte låta den påverka priset vid pump. Istället vill partiet bekosta den med en slags vägskatt som främst ska tas ut på bilkörning i städer.

USA: Vi låter inte Ukraina falla

Trots oenigheten i kongressen bedyrar USA:s försvarsminister Lloyd Austin att man inte kommer att överge Ukraina.

Fem döms för bomber i Norrköping

Fem män döms för sin inblandning i flera planerade och ett utfört sprängdåd i Norrköping under förra året, rapporterar SVT Öst.

Ukraina-stöd bromsas i EU

Visst ska vi hjälpa Ukraina, lovar EU-länderna – men drar samtidigt i stödbromsen för att hålla egna väljare på gott humör inför kommande EU-val. Frågan tär på enigheten inför veckans toppmöte i Bryssel.