Soldyrkare njuter av värmen. Men alla uppskattar inte de höga temperaturerna.
Soldyrkare njuter av värmen. Men alla uppskattar inte de höga temperaturerna. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Folkhälsoinstitutet: "Värmen livsfarlig"

Många svenskar lider av värmeböljan. Och dödsfallen ökar.


Så här klarar du extremvärmen

1. Lägg en blöt handduk över halsen, då kyler du av blodkärlen som finns där, vilket svalkar huvudet.

2. Lägg en handduk full med isbitar på hand lederna, även där finns kärl och ådror som svalkar resten av kroppen.

3. Drick bara när du är törstig, dagsbehovet är cirka två liter om det är varmt. Dricker du för mycket kan du få för låga salthalter i kroppen, vilket kan leda till kramp.

Källa: Aftonbladet

Den extrema värmen som nu håller ett stadigt grepp om Sverige kommer visa sig med fler intagna på sjukhus. Enligt Ida Knutsson, utredare vid Statens folkhälsoinstitut, innebär detta att man måste ha en större beredskap.

En ny studie som gjorts vid Umeå universitet visar att värmen börjar bli farlig när temperaturerna går över 22-23 grader under minst två dygn. Då ökar dödligheten betydligt.

Studien visar att antalet dödsfall på grund av värmen har ökat i Storstockholm under de senaste 12 åren. Det finns ännu inga säkra svar på varför det är så men en av teorierna är att fler gamla och sjuka bor ensamma.

Ida Karlsson säger vidare till Aftonbladet att det inte är graderna i sig som är faran utan snarare hur länge värmen håller i sig.

– Efter en vecka med höga temperaturer är riskerna mycket högre än de första dagarna. Det beror på att man från början har reserver som sedan försvinner vilket kan göra att man blir uttorkad.

Sol
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

1 timme sedan
Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.