- Foto: Moderaterna

Arkelsten Shellbloggade 13 gånger efter bjudresa

Efter bjudresan till Frankrike blev moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten betydligt mer intresserad av oljebolaget Shell än tidigare.


STOCKHOLM. När Sofia Arkelsten - då miljöpolitisk talesperson för moderaterna - bjöds till staden Pau i Sydfrankrike på ett pr-jippo - hade hon bloggat om oljejätten Shell en enda gång.

Sedan dess har hon återgäldat gratis flygbiljetter, middag och hotellrum med att blogga om bolaget hela 13 gånger, rapporterar Svenska Dagbladet.

Hon har dessutom lagt upp reklambilder från en tävling i Shells regi

– Shell håller ett möte vid sidan av den gamla banan där det förr var formel 1. Syftet är diskussioner om energi och framtiden, skriver Arkelsten i sin blogg den 23 maj 2008 från Sydfrankrike.

– Grupparbetet tar fart. Vi talar om att människan vill ha billig energi, bra infrastruktur, bra regeringar och bra regleringar. Men hur är det upp till politikerna.

Den 15 juli i år skriver Arkelsten om en energipanel där James Smith, ordförande för Shell i Storbritannien, la ut texten:

– Budskapen är att tekniken finns och energieffektivitet är viktigt - Peak oil, I don't think so, säger han sen till vår förvåning. Men Shell blir större på gas än på olja till 2012 förklarar han. Och ser det som att det sparar koldioxid, skriver Arkelsten i bloggen.

Några månader efter bjudresan hissade Arkelsten Shell och Preem i riksdagens talarstol - som goda föredömen.

– Företagen är med på banan. Klimatpakten i Stockholm är ett bra exempel, men även enskilda företag gör saker. Till och med bensinbolag som Shell och Preem pratar om klimatfrågorna, och det är bra. Jag tror att de stora förändringarna kommer att ske i de mest utskällda branscherna, sa hon.

Och för oljebolaget Shell kan det löna sig att hålla sig väl med moderattopparna. Sedan tidigare har oljebolaget inlett omfattande provborrningar i Skåne. Men nu behöver företaget regeringens tillstånd för att inleda storskallig utvinning, skriver SvD.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Högre vinst för Evolution

Lägre priser pressar SSAB:s vinst

Stålkoncernen SSAB vinst faller tydligt. Under första kvartalet landade rörelsevinsten på 3 157 miljoner kronor, ner från 4 733 miljoner kronor samma period i fjol.

Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas fortsätta upp när handeln inleds klockan nio, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.

Polisen i Skövde rapporterar om trafikolycka

"På Skövdevägen vid Skultorp är det en bilist som blir påkörd bakifrån av en annan bilist.", skriver polisen på sin hemsida.

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

Stort vinstlyft för SEB

Ett högre räntenetto och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfter storbanken SEB:s vinst i första kvartalet mer än väntat. Men efterfrågan på krediter fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.