- Foto: Malin Hoelstad / SCANPIX

Nya turer kring Sofia Arkelsten

Har bjudits på flera resor - och sitter i olämplig styrelse.


STOCKHOLM. På onsdagen avslöjades att moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten bjudits på en resa till Frankrike av oljejätten Shell. Nu avslöjas fler oegentligheter kring moderaternas partisekreterare och miljöröst.

Utöver bjudresan till Frankrike har Arkelsten också fått en resa till ett kärnkraftverk i Finland betald av kärnkraftslobbyn. Och resan ser ut att ha fått önskad effekt. Sofia Arkelsten röstade i somras för att stopplagen rivs upp - och för ny kärnkraft - i riksdagen.

Det är organisationen Forum för energi och tillväxt som betalat Arkelstens resa till Finland, en organisation med representanter från ett stort antal företag vars mål är att få bort just stopplagen för ny kärnkraft, uppger Aftonbladet.

Sofia Arkelsten har dessutom bjudits på en resa till Tanzania av RFSU.

Själv beklagar hon att hon kan uppfattas som köpt.

– Jag beklagar om det är så att det uppfattas som att jag kunnat påverkas. Vi som är förtroendevalda måste uppträda på ett sätt där vår integritet inte kan ifrågasättas, jag uppfattade att jag gjort det, att det här låg inom ramen för mitt uppdrag, men det här kommer nu att undersökas av åklagare, och jag välkomnar det, säger hon till Aftonbladet.

I DN avslöjas också att en pressad Sofia Arkelsten hoppar av sitt styrelseuppdrag i börsbolaget Sweco. Beslutet fattades mindre än en timme efter att tidningen börjat ställa frågor om posten.

Klockan 13.05 på onsdagen meddelar moderaterna att Arkelsten tänker sitta kvar på sin styrelsepost. En timme senare är beskedet att hon hoppat av.

Torbjörn Lindhe, kanslichef för Institutet mot mutor, säger till DN att han inte känner till något enda tidigare fall där en politiker i Sofia Arkelstens ställning har uppdrag i börsnoterade bolag.

Hennes arvode för styrelseuppdraget var 175 000 kronor årligen.

På flera håll har avgångskrav höjts efter avslöjandena om Arkelstens förehavanden. Men än så länge sitter hon kvar.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.