Avhoppade sverigedemokrater är missnöjda med partiledningen.
1 av 4
Avhoppade sverigedemokrater är missnöjda med partiledningen. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Partiets presschef, Martin Kinnunen, säger sig inte känna till missnöjet.
2 av 4
Partiets presschef, Martin Kinnunen, säger sig inte känna till missnöjet. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Sverigedemokraterna hävdar att avhoppen i stället handlar om hot och trakasserier. Men det känner inte avhopparna själva igen.
3 av 4
Sverigedemokraterna hävdar att avhoppen i stället handlar om hot och trakasserier. Men det känner inte avhopparna själva igen. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
I kommun efter kommun visar sig kritiken mot partiledningen vara omfattande när Nyheter24 ringer runt till avhoppade fritidspolitiker.
4 av 4
I kommun efter kommun visar sig kritiken mot partiledningen vara omfattande när Nyheter24 ringer runt till avhoppade fritidspolitiker. - Foto: Victor Lundberg / SCANPIX

"Sd-toppen struntade i mig"

Rekordmånga sverigedemokrater hoppar av sina politiska uppdrag. Och avhopparna är mycket kritiska mot partitoppen. Men ledningen vill inte kännas vid kritiken.– Vi har inte hört talas om missnöjet, säger Martin Kinnunen, pressamordnare för sverigedemokraternas riksorganisation.


Det här är sd:s inbördeskrig

Missnöjet bland fotfolket inom sverigedemokraterna har pågått en längre tid - trots att partiledningen säger sig inte känna till det. Partiet kontrolleras av ett bunkergäng, menar kritikerna.

"På knappt fyra år har de erövrat sverigedemokraterna." Aftonbladet skriver om ”de fyras gäng” som tagit kontroll över pengarna och koncentrerat makten till Skåne. "På vägen dit offras gräsrötterna."

På bloggar kritiseras partiledningen för att man krävt att 40 procent av partistödet skickas direkt till riksorganisationen samt att partitoppen anställt sina sambor, flickvänner och bästa kompisar. "Ilskan pyr ute bland gräsrötterna", skriver bloggaren Jan Rume.

"Håller SD trollet på att spricka, missnöjet verkar totalt ute i kommunerna efter att man avslöjat att partiet festar på Stureplan sparkar trotjänare och roffar åt sig partistöd samt ger jobb åt nära och kära"

" SD har problem runt om i Sverige, gräsrötterna börjar surna till ordentligt."

Sverigedemokraterna är det parti som möter störst problem med att få sina valda ledamöter att sitta kvar i kommunfullmäktige och landsting.

117 av de 680 personer som röstades in till valet har hoppat av sina uppdrag vilket motsvarar 17,2 procent. Miljöpartiet är tvåa på listan och där har 3,3 procent hoppat av, uppger Dagens Nyheter.

"Finns ett missnöje"

Från officiellt håll heter det att avhoppen beror på hot och trakasserier. Men när Nyheter24 ringer runt till ett stort antal avhoppade ledamöter runt om i landet framträder en helt annan bild.

I kommun efter kommun finns det avhoppade sverigedemokrater som är missnöjda med partiledningen i Stockholm.

– Det finns ett missnöje inom partiet. Det är snävt och toppstyrt och man bör inte ha egna åsikter för att bli populär. När jag kom med egna förslag på möten möttes jag med tystnad, säger Anita Nordkvist, avhoppad sd-ledamot i Söderhamns kommunfullmäktige.

"Känner mig kränkt"

Christel Andersson har också hoppat av sverigedemokraterna i Söderhamn, men sitter kvar som så kallad politisk vilde.

– Jag känner mig kränkt och jag var inte värd någonting för dem. Partiet i Stockholm struntade i mig när jag hörde av mig. Till slut fick jag ett mejl som sa att de ville att jag skulle kliva av.

Martin Kinnunen är samordnare för pressekreteriatet för sd. Han säger sig inte känna till missnöjet.

– Vi har inte fått något mejl som jag känner till. Det finns inget missnöje. Det här är en märklig kritik och vi har inte hört talas om det.

21-åriga Isak Nygren - ersättare för sd i Katrineholms kommunfullmäktige - har en annan bild. Det finns ett tydligt missnöje med partiledningen.

– Det finns sverigedemokrater som varit med länge i partiet som är missnöjda med att partiledningen gynnar dem som är i min ålder eller yngre. Det beror på vilka man känner och det spelar ingen roll hur länge man varit aktiv i partiet. Jag har själv begärt utträde, säger Nygren till Nyheter24.

"Social utfrysning"

Therese Borg, politisk sekreterare för sverigedemokraterna i Eskilstuna, hävdar i stället att det är hot och mobbning som ligger bakom avhoppen.

– Det kan handla om social utfrysning, att man är rädd om jobbet, rädd att förlora kunder, eller att familjen ska få problem, säger hon till DN.

För avhopparen Ebba Norefjord, som just lämnat sin sd-plats i Eskilstuna kommunfullmäktige, är anledningarna mer triviala.

– Jag hade inte tid eller lust, säger hon till Nyheter24.

"Känns som ett svek"

För de flesta som svarat på Nyheter24:s rundringning är anledningen att de tröttnat på riksorganisationens och på de lokala partitopparnas utfrysning.

Göran Olsson, tidigare sd-ledamot i Forshaga kommunfullmäktige, säger att ilskan och frustrationen växer bland fotfolket på en rad håll i landet. 

– Det känns som ett svek för många, så är det.

Ilskan bygger på att partiledningen - i likhet med moderaternas gamla bunkergäng - slutit sig inåt och bara belönar de närstående. Andra sorteras ut.

– Det behandlas inte jämlikt, det beror på vem man känner, säger en fortfarande aktiv sverigedemokrat, som inte vill framträda med namn.

"Maktgalna"

– Det är ett maktgalet, hungrigt kompisgäng, säger avhopparen Staffan Gising från Mariestad.

Men Kinnunen och övriga partiledningen vill inte bemöta gräsrötternas kritik.

– Tyvärr har jag inte mer tid att prata nu. Vi har annat att göra, avslutar Martin Kinnunen för Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

1 timme sedan
Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

1 timme sedan
Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.