Området var välfyllt med människor och därmed potentiella vittnen.
1 av 3
Området var välfyllt med människor och därmed potentiella vittnen. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Insatsen blev stor när den första polispatrullen konstaterade att det handlade om en dödsskjutning.
2 av 3
Insatsen blev stor när den första polispatrullen konstaterade att det handlade om en dödsskjutning. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Polisen spärrar av området. I bakgrunden skymtar den skjutne mannen mellan bilarna.
3 av 3
Polisen spärrar av området. I bakgrunden skymtar den skjutne mannen mellan bilarna. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX

Mordet - ett hot mot "Maffians bankir"

En 36-årig man sköts ihjäl på öppen gata. Han tros ha kopplingar till "Maffians bankir".


Torgny Jönsson och falangkriget

Enligt uppgifter till Nyheter24 har Torgny Jönsson kopplingar till den så kallade M-falangen, även om han inte varit delaktig i något brott som de legat bakom.

Det senaste dådet ska dock inte ha något att göra med falangkriget mellan M- och K-falangen, som tidigare år rasat i Malmö.

Uppgifter gör istället gällande att falangkriget är på väg att ta slut och att M-falangen vunnit. Deras medlemmar ska ha rört sig i staden obehindrat och utan skottsäkra västar den senaste tiden.

Mer om falangkriget i Malmö finns i Efterlysts granskning:

Del 1

Del 2

MALMÖ. Mordet mitt på dagen på öppen gata i Malmö på onsdagen har kopplingar till den organiserade brottsligheten.

Det är den omskrivne och bedrägeridömde Torgny Jönsson, mer känd som "Maffians bankir", som uppges ha en koppling till skotten, enligt Sydsvenskan. Dådet kan vara riktat mot honom.

– Jönsson ska ha fått problem med, jag citerar, "bosniska utlånare", slut citat. Han som sköts i går ska vara en mellanhand och motivet verkar alltså vara att hota Torgny Jönsson, säger Joakim Palmkvist, erfaren kriminalreporter på Sydsvenskan.

– Han lånar ihop massa pengar med till synes schyssta upplägg men betalar sedan inte tillbaka och får problem med likviditeten, säger Palmkvist om Jönssons bedrägerier.

Kopplingar till den beryktade M-falangen

Det var vid lunchtid på onsdagen som en 36-årig man, tidigare känd av polisen, sköts ihjäl av en svartklädd gärningsman med tre skott, enligt vittnen.

Händelsen inträffade utanför ett kallbadhus och en camping i stadsdelen Sibbarp, inte långt från Öresundsbrofästet.

Polisen meddelar på en presskonferens på torsdagen att den mördade mannen ska ha haft vänner och bekanta inom den så kallade M-falangen i Malmö.

Han finns med i brottsregistret men de flesta brott han dömts för är mer än tio år gamla.

– Han har bekantskaper i en del av de kriminella konstellationer i Malmö som vi känner till. Bland annat har han vänner och bekanta i just M-falangen, sa kriminalkommisarie Jan-Bertil Cederholm på en presskonferens på torsdagen.

"Känns som en uppgörelse"

Även experten håller med om att tidpunkten och omständigheterna kring dådet tyder på att det är just organiserad brottslighet som ligger bakom.

– Spontant känns det ju som gängrelaterad brottslighet, en uppgörelse eller hämndaktion, säger Joakim Thelander, universitetslektor i kriminologi vid Lunds universitet till Nyheter24.

Trots teorierna om att dådet är riktat som ett hot mot Torgny Jönsson har polisen ännu inget motiv till mordet. Det kan också bli svårt att lösa brottet.

– Nu är det svårt att säga eftersom vi inte vet motivet eller bakgrunden men den risken finns alltid när det handlar om den undre världen, säger Jan-Bertil Cederholm.

Ung gärningsman söks av polisen

Polisen ska på torsdagen gå vidare med sökandet. Svaret till vem eller vilka som ligger bakom dådet tros finnas i den mördade mannens liv, där alltså kopplingar till den organiserade brottsligheten i Malmö nu nystats upp.

– Vi ska kartlägga hans bekantskapskrets, liv och leverne, säger Göran Billberg, pressinformatör på Malmöpolisen, till Nyheter24.

Samtidigt meddelar polisen att de söker efter den de är övertygade om är gärningsmannen. Han är mellan 18 och 25 år. Klädd i svarta byxor, svarta skor, eventuellt svart mössa. Han är ungefär 185 centimeter lång, mer smal än kraftig. Han har mörkt hår och ljus hy.

I anknytning till mordet fördes en man till förhör. Denne ska dock inte ha varit misstänkt för något och är nu satt på fri fot.

– Han hade befunnit sig på brottsplatsen vid mordet, säger Billberg.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ostadigt påskväder väntas

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

1 timme sedan
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

1 timme sedan
En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.