Det har blivit våldsamt när personer protesterat mot avvisningar tidigare under året. När Thang Nguyen och hans syskon tvingas lämna Sverige lär det gå mer lugnt till.
1 av 3
Det har blivit våldsamt när personer protesterat mot avvisningar tidigare under året. När Thang Nguyen och hans syskon tvingas lämna Sverige lär det gå mer lugnt till. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Migrationsverkets stabsjurist menar att man lägger stor vikt vid att vara tydlig med anledning till avslag och att en utvisningsprocess aldrig ska ta sju år.
2 av 3
Migrationsverkets stabsjurist menar att man lägger stor vikt vid att vara tydlig med anledning till avslag och att en utvisningsprocess aldrig ska ta sju år. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
En av de mest omtyckta och duktiga eleverna tvingas lämna Örnaskolan och Sverige.
3 av 3
En av de mest omtyckta och duktiga eleverna tvingas lämna Örnaskolan och Sverige. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

16-åring utvisas – elva dagar före skolavslutningen

Thang Nguyen har bott i Sverige i sju år, talar perfekt svenska och har toppbetyg i nionde klass. På måndag utvisas han till Vietnam.


Uppmärksamhet i medierna

Klass 9D började direkt när beskedet om Thang Nguyen kom, att jobba med alla knep för att få ut historien om utvisningen i olika medier.

Det uppmärksammades lokalt i Hallandsposten och i radion. Däremot ska TV4 Halland ha tackat nej till att göra något, enligt klassföreståndaren Maria Norrman.

Men uppmärksamheten stannade inte där. SVT:s Hallandsnytt har också tagit upp hans historia.

P4 Halland har pratat med Migrationsminstern Tobias Billström. Han ville dock inte uttala sig om det enskilda fallet utan pratade i stället om vad han tyckte generellt.

HYLTE. Han är bland de bäst presterande i klass 9 D på Örnaskolan och beskrivs som "en toppenkille".

Men på måndag ska Thang Nguyen, 16, utvisas från Sverige till Vietnam. Beslutet kommer sju år efter att han och hans två syskon kom till Unnaryd i Halland. Migrationsverket ska dessutom ha varit dåliga på att meddela exakt varför de utvisas.

– Jag har inte fått så mycket till svar. De skickade hem en lapp där det stod att ansökan avslagits, säger Thang Nguyen till Nyheter24.

Migrationsverket menar att de är extra noggranna när det kommer till att få den som ansökt att förstå anledningen till beslutet.

– Det är jätteviktigt. Vi skriver direkt till den som sökt så att personen i fråga förstår, säger Carl Bexelius, stabsjurist på migrationsverket, till Nyheter24.

Under sina tre år i klassen har Thang lyckats bli en av de mest omtyckta.

– Han är en riktig toppenkille och säkert en av de tio i klassen som är bäst betyg. Han anstränger sig nog mest av alla, säger klasskamraten Jennifer Nilsson till Nyheter24.

 

Väntat länge på beslut

Beskedet i sig har självklart fått Thang och hans klasskamrater att reagera men i mångt och mycket är det själva beslutsprocessen som de är mest arga på.

Det har gått sju år sedan Thang och hans två syskon för första gången ansökte om uppehållstillstånd. När han fick beskedet drog en proteströrelse igång i klass 9 D.

– Alla i klassen blev väldigt upprörda. De har dragit i alla möjliga trådar och kontakter för att protestera mot beslutet, säger Maria Norrman, klassföreståndare, till Nyheter24.

Jennifer Nilsson och en till klasskamrat skickade ett brev till migrationsverket och regeringen, men har ännu inte fått något svar. En av frågorna de ställde var varför Thang Nguyen utvisas och varför det tagit sån tid.

– En handläggning av ett asylärende ska ta max sex månader men oftast tar det tre. Om man överklagar till först migrationsdomstol och sen migrationsöverdomstol kan det ta längre tid. Men ett utvisningsärende ska aldrig ta sju år, säger Carl Bexelius.

 

"Vet inte alls vad som kommer att hända i Vietnam"

Nu tvingas Thang och hans två syskon, 19 och 24 år gamla, flytta tillbaka till ett land de inte varit i eller haft någon kontakt med på sju år.

– Jag vet inte alls vad som kommer att hända. Jag vet inte om jag har några släktingar kvar där och jag kommer inte ihåg var jag bodde förut när jag var liten, säger han.

Syskonen bor i Unnaryd med sina adoptivföräldrar som dock inte officiellt sett adopterat barnen. I Vietnam måste nämligen de biologiska föräldrarna ge sin tillåtelse till adoptionen och ingen vet var de finns eller om de ens lever.

– Det jobbigaste är att vi måste åka tillbaka men mamma vara kvar här, säger Thang Nguyen.

 

Tungt avsked för klassen

När det gått så långt i processen att migrationsöverdomstolen dömt avslag krävs det ett extremt undantagsfall för att ärendet ska prövas på nytt.

– Det kan alltid komma in nya omständigheter som kan leda till omprövning ändå. Det finns ett utrymme för det, men det är väldigt snävt. Enligt lagen får detta ske endast i undantagsfall, säger Carl Bexelius.

Det ser alltså mörkt ut trots klassens ansträngningar och nu får de i stället rikta in sig på att Thang lämnar landet på måndag.

– I helgen ska vi samlas hela klassen och göra något kul som avsked, säger Jennifer Nilsson.

Sen väntar en flygresa och en stor portion ovisshet för syskonen i och med flytten tillbaka till Vietnam.

– De har inget att komma tillbaka till. Det här är fullständigt vettlöst, säger hans klassföreståndare Maria Norrman.

Fredagen den 10 juni är det dags för skolavslutning på Örnaskolan. Utan Thang Nguyen.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.

Polisen rapporterar om misshandel, Västerås

1 timme sedan
"Tonårspojke slagen i ansiktet utanför skola.", skriver polisen på sin hemsida.

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

1 timme sedan
Kristdemokraterna vill se mer kärnkraft i Europa. En fråga som partiet planerar att driva i EU-valet, enligt ett pressmeddelande.