1 av 2
- Foto: Lars Hedelin / SCANPIX
Moderaternas partisekreterare verkar vilja blicka bakåt i tiden.
2 av 2
Moderaternas partisekreterare verkar vilja blicka bakåt i tiden. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Lever du i det förgångna, Arkelsten?

ANALYS. Moderaterna vill starta folkrörelse och knyter starka band till lokalpressen.


Motsägelsefullt

Tidigare har Sofia Arkelsten anklagat socialdemokraterna för att "använda hårda ord i retoriken men sakna riktiga förslag". När SvD frågar om konkreta åtgärder för att bli en folkrörelse har hon inget svar.

Hon har också skrivit att partiet bland annat ska "ifrågasätta gamla föreställningar". Det verkar dock inte som att hon reflekterat över att folkrörelsen faktiskt är eller åtminstone börjar bli en sådan.

Det fanns en tid då folkrörelsen var stark, då människor var engagerade i det politiska partiet från vaggan till graven.

Under samma period var även de lokala dagstidningarna starkt kopplade eller till och med ägda av de politiska partierna.

Nu verkar det som att moderaterna vill vrida klockan tillbaka några decennier.

Tillbaka till partipressen?

Först avslöjade P1-programmet Medierna att Svenska Medialen AB, ett moderat initiativ där partisekreterare Sofia Arkelsten just nu är styrelseordförande och Per Schlingmann ledamot, utbildar framtidens borgerliga ledarskribenter.

Bolaget äger Svenska nyhetsbyrån AB, som producerar borgerligt opinionsmaterial till svenska tidningar. Om någon av de inblandade ville prata med Mediernas reporter? Självklart inte.

Det kanske inte är att gå så långt som att kommunalrådet ska bli chefredaktör för lokaltidningen, men det är ett steg tillbaka i den riktningen. Som journalist är det lätt att bli mörkrädd för mindre.

Viktigare att uppfattas som en folkrörelse?

Nu säger Arkelsten att hon vill att m ska bli en folkrörelse, trots att de flesta experter vet att partiernas roll som folkrörelser inte finns längre.

Men vi lär inte få se ett moderat Unga örnar-projekt, en borgerlig motsvarighet till ABF eller något liknande. Å andra sidan kanske det viktigaste är att uppfattas som en folklig rörelse, inte att man faktiskt är det.

Den stora frågan är - lever Arkelsten & Co i det förgångna? För just nu låter det som att "det nya arbetarpartiet" i framtiden ska bli en kopia av det gamla arbetarpartiet. Trots att både folket, samhället och arbetarna förändrats en hel del sedan dess.

/
/
/
P1
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sveriges Radios app ligger nere

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.