Resultatet av experimentet. En bild som mannen laddade upp på internet - där han också frågade efter hjälp.
Resultatet av experimentet. En bild som mannen laddade upp på internet - där han också frågade efter hjälp. - Foto: PRIVAT

Byggde kärnreaktor i köket - stoppades av polis

Efter inspektion av Strålsäkerhetsmyndigheten greps den 31-årige mannen som försökt bygga en kärnreaktor i sitt hem i Ängelholm.– All hantering av radioaktiva ämnen kräver tillstånd från oss och det är strikt reglerat i lagen, säger Leif Moberg, forskningschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.


För ungefär ett halvår sedan försökte sig en 31-årig man i Ängelholm på att bygga en kärnreaktor. Men det tog inte lång tid förrän polis gjorde tillslag mot lägenheten - tillsammans med Strålsäkerhetsmyndigheten som inspekterade lägenheten.

Misstankarna som ledde fram till inspektionen väcktes i samband med ett mejl från 31-åringen.

– Han ställde en fråga om det var lagligt att bygga en kärnreaktor. Vårt svar blev att det är olagligt och att man inte får göra det enligt kärnteknikslagen utan tillstånd. Sedan hade vi samtal där det framkom saker som gjorde att myndigheten tog beslutet att göra en inspektion hos honom, berättar Leif Moberg, forskningschef på Strålsäkerhetsmyndigheten, för Nyheter24.

Den 31-årige mannen greps efter inspektionen - detta för innehav av visst material som kräver tillstånd, någonting som mannen saknade. Mannen ska också ha plockat isär en brandvarnare vilket är förbjudet.

Mannen accepterade senare ett strafföreläggande som resulterade i böter.

–  Jag har alltid varit intresserad av kärnfysik och partikelfysik. Jag har läst mycket böcker om det och ville se om det gick. Jag tänkte bara på det som ett experiment, berättar 31-åringen för Helsingborgs Dagblad.

Ingen skada

Under inspektionen fann Strålsäkerhetsmyndigheten inga farliga nivåer av radioaktivitet i lägenheten. Utanför lägenheten, i trapphuset, fann man ingenting.

– Det är uteslutet att han ska ha gjort någon skada. Men all hantering av radioaktiva ämnen kräver tillstånd från oss, och det är strikt reglerat i lagen, säger Leif Moberg.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige