Krögarna är eniga: Sänkt moms ger fler jobb.
Krögarna är eniga: Sänkt moms ger fler jobb.

Krögarna eniga: Sänkt moms ger fler jobb

"Helt övertygad om att det blir fler jobb om momsen sänks."


Halvering av restaurangmomsen

Sverige har världens högsta restaurangmoms.

Idag ligger den på 25 procent.

Moderaterna står fast vid vallöftet att halvera restaurangmomsen 2012.

Av en rundringning som Nyheter24 gjort framgår att de krögarna vi kommit i kontakt med är överens - sänkt restaurangmoms kommer leda till fler jobb.

När Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt i lördags höll sitt årliga sommartal så stod han, trots åtstramningar i budgeten, fast vid vallöftet om sänkt restaurangmoms.

– Med sänkt moms kommer vi kunna satsa på att anställa yngre personer. Som det ser ut nu så slåss alla om att anställa de mest erfarna. Med lägre kostnader kommer vi kunna satsa på yngre förmågor, säger Pelle Johansson, kökschef på Ulla Winbladh i Stockholm.

Oavsett prisklass så är alla restauranger Nyheter24 pratat med överens.

– Jag är helt övertygad om att det kommer bli fler jobb om momsen sänks, säger Daniel Åström, VD och ägare till Svenssons krogar i Uppsala.

Markant prisökning på mat

Det har skett en stor prisökning på mat det senaste året. Något som märks i krögarnas kassor. Främst är det restauranger i budget- och mellanprisklassen som drabbats.

– Vi är verkligen i behov av större marginaler. Priset på varor har stigit med 30 procent det senaste året. Det gör att servicen blir lidande, säger Can Caradinji, restaurangchef på Il Forno i Uppsala.

– Svårt att säga om vi kommer få större marginaler. Främst så kommer vi kunna anställa fler, säger Bodil Andersson, på Långbro Värdshus i Älvsjö, till Nyheter24.

Pelle Johansson på Ulla Winbladh menar att med fler anställda tillkommer högre lönekostander. Vilket gör att marginalerna kommer ligga på ungefär samma nivå.

– Men vi i personalen kommer må bättre. Som det ser ut i dag så sliter man ut folk, säger han till Nyheter24.

Ingen prishöjning

Få tror sig kunna sänka priserna, men däremot kommer man kunna motverka en prishöjning.

- När det gäller oss så kommer vi inte sänka priserna. Men vi kan slippa höja priset på årets julbord, säger Pelle på Ulla Winbladh.

– Jag är inte övertygad om att priserna kommer sänkas. Men vi kommer slippa höja, säger David på Svenssons krogar, till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.