David Kronlid är gift med Julia Kronlid som är Kent Ekeroths riksdags- och partikollega .
1 av 2
David Kronlid är gift med Julia Kronlid som är Kent Ekeroths riksdags- och partikollega . - Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX
Kent Ekeroth går till attack mot
2 av 2
Kent Ekeroth går till attack mot - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Kent Ekeroths facebookattack mot partikamratens man

SD-avhopparen David Kronlid tycker att partiledningen borde ta Kent Ekeroth i örat.


Från SD till oberonde borglig

David Kronlid kände inte längre igen sig i Sverigedemokraternas politik. Därför valde han att hoppa av. Så här skriver han om avhoppet på sin egen blogg:

"Efter några års funderingar kring ideologier och min egen inställning så har jag kommit fram till att jag ska sluta representera SD, trots att det är ett parti på stark tillväxt med bra karriärmöjligheter. Jag anser att det är viktigare att följa min ideologiska övertygelse. Jag har varit landstings- och kommunpolitiker för  Sverigedemokraterna i Örebro sedan 2006, men jag kommer från och med idag fortsätta i fullmäktige som ”oberoende borgerlig” tills vidare"

Läs hela inlägget här.

ÖREBRO. Nu kan Nyheter24 avslöja att splittringen inom Sverigedemokraterna blir allt större och att ledande riksdagsledamöter smutskastar varandra offentligt. Det är den radikala och kontroversiella Sverigedemokraten - Kent Ekeroth - som går till attack mot SD-avhopparen David Kronlid. På hans privata facebooksida kallar Ekeroth Kronlids avhopp för "riktigt patetisk" och att han "borde skämmas".

Redan några timmar efter Kronlids statusuppdatering om att "det känns skönt att hitta hem ideologiskt igen!" haglar påhoppen i kommentarsfältet.

Men det är inte bara Kent Ekeroth som hoppar på Kronlid. Riksdagsledamoten Mattias Karlsson - som tillhör "de fyras gäng" med Jimmie ÅkessonBjörn Söder och Richard Jomshof - kommenterar också tråden med: "Kul för dig. Dock inget som väljarna givit dig mandat för.

– Jag tycker ändå Mattias Karlsson höll sig på en rimlig nivå men Kent Ekeroth borde lugna ner sig lite. Han är ändå riksdagspolitiker. De borde ta honom i örat, säger David Kronlid till Nyheter24.

Men splittringen inom SD stannar inte där. David Kronlid är gift med Julia Kronlid som sitter i riksdagen tillsammans med Ekeroth och Karlsson som har attackerat honom på facebook.

Han säger också att han tycker att Kent Ekeroth har en alltför aggressiv ton och retorik. Inte bara mot honom utan även i andra frågor som till exempel invandring.

– Så är det ju han måste lära sig att uttala sig mildare. Men det är partiet som får säga det till honom. När det rör invandrare kan det bli en lite väl aggressiv ton som kanske går hem i Skåne men inte i övriga landet.

Tror du partiledningen tycker att hans aggressiva retorik kan vara ett problem?

– Jag tror kanske det kan vara lite delikat. Det tror jag nog. Han behöver nog lugna sig ned och uttala sig lite mer diplomatiskt. Det är flera i partiet som tycker.

Tycker din fru Julia Kronlid samma sak om Kent Ekeroths aggressiva retorik?

– Jag tror nog det men du får fråga henne. Jag är nästan helt övertygad om att det är rätt många som kommenterar det här.

Davids fru - Julia Kronlid - är en av dem som tippats vara ett av favoritnamnen att lyftas in i partistyrelsen. Men makens avhopp från SD uppges ligga henne till last i diskussionerna om vem som ska väljas in i partistyrelsen.

Vad tycker du om det Kent Ekeroth skrev på facebook till din man?

– Ja, man kan väl tycka att han inte skulle använt det ordvalet men det där är någonting mellan de två. De två får göra upp och Kent får förstå hur David har tänkt när han hoppade av.

Kan det här vara ytterligare en grej som som ligger dig i fatet inför valet av partistyrelse?

– Jag vet faktiskt inte. Jag litar på att valberedningen kan göra en bedömning, säger David Kronlid, till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!