1 av 3
- Foto: Faksimil Aftonbladet
2 av 3
- Foto: Faksimil Aftonbladet
3 av 3
- Foto: Faksimil Aftonbladet

Här misshandlar väktarna hemlös

Ursinniga slag mitt på Sergels Torg - vittnena försvarslösa.


Kan få sparken

Den åtalade väktaren förnekar brott. Han säger att de utdelade slagen var motiverade för ingripandet.

Om slaget mot vittnet "var befogat" eller inte står oklart.

Han har nu blivit omplacerad - jobbar inte längre i tunnelbanan.

Om han fälls i Stockholms tingsrätt får han sparken.

 

STOCKHOLM. Hemlös man försökte åka tunnelbana, det slutade i misshandel.

Ett filmklipp från en mobilkamera visar hur väktarna gång på gång slår den hemlöse mannen med batong. Aftonbladet har pratat med vittnen som försökt stoppa misshandeln, men istället själva fick smaka på batongen.

Den 45-årige hemlöse mannen och hans flickvän blev utkörda när de försökte åka från Hötorgets tunnelbanestation. När samma väktare senare fick syn på honom vid Sergels Torg, i färd med att på nytt försöka åka, fick de nog.

Aftonbladet skriver att den hemlöse i förhör uppgett att väktarna kommit fram till honom och sagt "du är inte välkommen i tunnelbanan". 45-åringen kände sig maktlös och villrådig.

Väktarna ska ha fört ut den hemlöse på Sergels Torg, där han hamnade på marken. Enligt mannens egen version försökte han rycka undan benen, och råkade då av misstag sparka till en av väktarna.

Versionerna går isär

Väktarna uppger att de inte hade något annat val än att ta i med hårdhandskarna. Mannen var aggressiv och vägrade lämna tunnelbanan. När väktarna försökte förse mannen med handbojor ska han skrikande och aggressivt försökt göra motstånd. När han började gräva i fickorna anade väktarna oråd. Mannen ska tydligen vara känd för att bära kniv.

Gav sig på vittnen

Förbipasserande vittnen reagerade och sa ifrån. De ansåg att väktarnas våld var obefogat. Ett av vittnena fick då själv motta ett batongslag på benet, uppger Aftonbladet.

Väktaren åtalad

Väktaren har nu blivit omplacerad och jobbar inte längre i tunnelbanan. Den misstänkte förnekar brott. Han säger att de slag han utdelade var motiverade för att kunna ingripa. Väktarens advokat säger till Aftonbladet att hans klient hävdar att han har rätt att använda batong.

Rättegången mot honom kommer hållas i november.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.