1 av 2
- Foto: Yngve Rådstedt/Scanpix
Nyheter24 sammanfattar avslöjandet om kung Carl Gustafs prostitutionskontakter.
2 av 2
Nyheter24 sammanfattar avslöjandet om kung Carl Gustafs prostitutionskontakter.

Kungens prostitutionsskandal: "Unga damer som var pålitliga"

På torsdagen avslöjade tidningen Scoop att det var svenska UD som låg bakom uppgifterna om kungens kontakt med amerikanska prostituerade år 1976. Nyheter24 har sammanfattat prostitutionsskandalen.


Pockettidningen R

Året var 1977 när den granskande tidsskriften Pockettidningen R släppte sitt temanummer om prostitution. Tidningen var känd för sitt kontroversiella innehåll och hade närmare 17 000 prenumeranter som mest.

På sida 78 och 79 i temanumret fanns en undangömd artikel med rubriken "Kungen och prostitutionen", inklämd mellan två andra reportage.

– Vår avsikt var aldrig att granska kungen. Det handlade om prostitution. Därför gjorde vi ingen stor sak av artikeln om kungen, säger artikelförfattaren Stig Edling, som då var chefredaktör för Pockettidningen R, till Scoop.

Grundarna, Stig Edling och Hans Nestius, belönades senare med stora journalistpriset för deras insats med Pockettidningen R.

Tidningens mål var då - och är än i dag att "kritiskt granska samhällsutvecklingen ur utsatta människors perspektiv, verka för ekonomisk och social rättvisa och ge röst åt de icke hörda”, skriver Scoop.

I dag ägs dock tidningen av Kurt Nurmi.

Det var två månader innan bröllopet med blivande drottning Silvia som kung Carl Gustaf gav sig ut på en månadslång PR-resa i USASverige skulle sättas på kartan och kungen hade i vanlig ordning ett ordentligt släptåg med människor efter sig. Bland annat flera personer som anställts via utrikesförvaltningen i USA.

Dessa personer fungerade som en personlig butler - på uppdrag att försöka skaffa kungen unga damer som var tillräckligt pålitliga att ta upp på rummet så sent på natten, skrev Stig Edling, journalisten bakom avslöjandet, år 1977, enligt Scoop - Föreningen grävande journalisters magasin.

Men att kungen ständigt omringades av press och säpo-vakter gjorde inte saken enklare för den personliga eskortscouten. Därför fick den statligt anställda "butlern" oftast utföra sina uppdrag sent in mot småtimmarna.

– Kungen hade otroligt sena vanor. Han höll ofta på till tre och fyra på nätterna, sa en av de svenska reportrar som följde kungen under hans vistelse i USA, enligt tidningen Scoop.

För att undvika alla sensationssugna journalister som flockades vid hotellets ingång smugglade kungens personliga hallick in de kvinnliga nattgästerna via garage, kök, reservutgångar samt över tak, skriver Scoop.

Ibland hände det även att betjänten fick ringa upp kungens potentiella nattsällskap. "Kung Carl Gustaf önskar träffa dig. Kan du komma till hans hotell?", brukade butlern säga innan flickorna hämtades och skjutsades till konungens hotellrum.

Det har förvisso aldrig bevisats att kungen betalade för flickornas sällskap. Men att hovet totalt lagt locket på och vägrat att kommentera uppgifterna i de 34 år som gått sedan avslöjandet, har inte direkt stärkt kungens påstådda oskyldighet.

/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Östersund

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på E45, Ångsta.", skriver polisen på sin hemsida.