Den häktade 36-årige mannen har kopplingar till Hells Angels.
Den häktade 36-årige mannen har kopplingar till Hells Angels. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX

Nyckelvittne hotat i samband med MC-mordet

Nyheter24 har pratat med vittnet som satt i bilen när den 40-årige mannen höggs ihjäl.


Gängkrigen i Sverige

De kriminella MC-gängen är många i Sverige. Och den senaste tiden har de bråkat med varandra vid ett flertal tillfällen.

I mitten på augusti var det väldigt nära ett MC-krig mellan Bandidos och HA i Karlstad. Bakgrunden till det upptrappade våldet mellan gängen är en misshandel på strippklubben Maxim där en Bandidosboss fick stryk av Hells Angels. Tre dagar senare kom hämnden när en anhängare till HA blev misshandlad på sin arbetsplats. Polisen kommenterade det hela med att det nu var "1-1" mellan de grovt kriminella gängen. Efter ungefär två veckors kamp kunde polisen konstatera att det lugnat ner sig i Karlstad och någon form av fred hade infunnit sig.

Bandidos chapter i Malmö var också inblandade i en skottlossning på Möllevångstorget i Malmö i slutet på augusti. Black Cobra ska även de ha befunnit sig på platsen där okänd person ska ha träffats men förts bort med en bil innan polisen kom fram till platsen. Dagen efter sköts en 19-årig medlem ur Black Cobra till döds när han åt vid ett gatukök mitt i centrala Malmö. Den avrättade mannen ska ha befunnit sig på platsen med minst två medlemmar från Outlaws.

Den 6 september utbröt skottlossning och knivslagsmål på en restaurang mitt i Stockholm. Tre personer kördes till sjukhus varav en fortfarande ligger nedsövd. De kriminella gängen Bandidos, Outlaws och Hells Angels med undergruppen Red and white crew tros vara inblandade.

Måndagen den 20 september häktas en 36-årig man med kopplingar till Hells Angels för knivmordet på High Chaparral.

GNOSJÖ/HYLTE. Den 5 juni 2011 knivmördades en 40-årig man i samband med High Chaparrals stora MC-fest där tusentals bikers träffas varje år. En man med kopplingar till den grovt kriminella organisationen Hells Angels är misstänkt för mordet.

Efter att ha pratat med ett nyckelvittne kan Nyheter24 avslöja nya detaljer om upprinnelsen till knivhuggningen - och det hotfulla efterspelet.

– Vi hann knappt vara där i fem minuter. Sedan var han död, säger nyckelvittnet Lis Bergman till Nyheter24.

57-åriga Lis Bergman berättar att hon har varit vän med den mördade mannen och hans familj sedan 1988. Tillsammans tog de bilen från Hylte i Halland till nöjesanläggningen High Chaparral i Småland. Inne på området hade som vanligt alla stora kriminella MC-gäng samlats för att visa upp sina motorcyklar och festa.

Fel plats vid fel tillfälle

Lis Bergman, som har hört talas om några enstaka incidenter under tidigare träffar, har aldrig upplevt stämningen som hotfull. Tills nu.

– Det var två jättetrevliga bikers med väst som kom fram till bilen och sa att den “såg ut som en röd termos”. Vi skrattade och sa: “Nee, vi tycker den är söt”. Sedan skrattade och skojade vi som vanligt men på andra sidan satt några yngre varav en del hade väst och någon hade en röd luvtröja men inte med alla märken på. De började tjafsa och sedan var det bara att vänta på att något skulle hända, säger Lis Bergman.

Men där slutar hennes berättelse. Med hänsyn till att hon inte vill förstöra sitt vittnesmål har hon valt att inte berätta mer innan rättegången.

– Det var så det började. Fel tillfälle, fel minut. Vi är lika frågande som alla andra. Varför? Hans barn undrar fortfarande varför.

Det som hände efter det inledande tjafset är dock känt sedan tidigare. 40-åringen blev attackerad av ett antal män varav en person stack en kniv i bröstet på honom.

Hotades på hemtelefonen

Mardrömmen tog dock inte slut där. Natten till söndagen den 26 juni, två och en halv vecka efter mordet, vaknade hon av att hemtelefonen ringde. På andra sidan luren hörde hon en mansröst: “Hej Lis, känner du igen mig”. Därefter gjorde den hotfulle mannen det klart och tydligt för henne att han stod utanför hennes dörr och på ett eller annat sätt skulle ta sig in.

– Jag skulle få lära mig att veta hut. Det skulle gå ut på att jag skulle passa mig på vad jag sa. Jag har inget annat än mordet att sätta det här hotet i samband med.

Blev du rädd?

– Både ja och nej. När jag gick ner och såg att han inte stod utanför huset så blev jag arg. Men hade han gjort det så hade jag nog blivit rädd. Nu går jag och tittar extra noga över axeln när det kommer bilar. Det är inte roligt.

Polisen sökte igenom området kring hennes bostad och på morgonen efter blev hon förhörd av en polis.

Men två veckor senare kom chock nummer två. Hon fick veta att fallet skulle läggas ner på grund av bristande bevis.

– Jag blev så förbannad och kunde inte acceptera det. De kollade inte ens min telefonlista. Visst, det var ett skyddat nummer som han ringde ifrån men man kan ändå kolla från vilken mast samtalet kommer ifrån och då har man något att jobba med.

Kopplingar till Hells Angels

Förra veckan greps en 36-årig man i Norrköping misstänkt för mordet. I samband med gripandet gjordes en polisrazzia mot Hells Angels mot lokaler i Norrköping. Under måndagen häktades 36-åringen.

– Det finns ett samband men han greps inte i lokalerna, sa kammaråklagare och förundersökningsledare Carl-Gunnar Fridolfsson, till Nyheter24.

Lis Bergman säger att hon redan vet vem den häktade mannen är. Via internet har hon fått reda på all personlig fakta om honom. Men om det är samme man som sitter häktad för mordet som sedemera hotade henne har hon ingen aning om.

– Skulle jag höra hans röst igen så skulle jag känna igen den, säger Lis Bergman till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan
USA har, efter krav från militärjuntan, beslutat att dra tillbaka sina – hundratals – soldater från Niger i Västafrika, enligt amerikanska regeringskällor.

Ljungby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Kvinna i 20-årsåldern misstänks för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Polisen rapporterar om brand, Landskrona

3 timmar sedan
"En bil brinner på Lilla Strandgatan och polis larmas till platsen.", skriver polisen på sin hemsida.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.