Niclas Eltenius yrkar på tämligen låga straff för samtliga inblandade, med hänvisning till gällande rättspraxis.
1 av 3
Niclas Eltenius yrkar på tämligen låga straff för samtliga inblandade, med hänvisning till gällande rättspraxis. - Foto: ULF PALM / SCANPIX
2 av 3
- Foto: ULF PALM / SCANPIX
Den åtalade 43-åringen, här i rätten med sin advokat, riskerar ett års fängelse.
3 av 3
Den åtalade 43-åringen, här i rätten med sin advokat, riskerar ett års fängelse. - Foto: ULF PALM / SCANPIX

Bara böter för barnporrkvinnorna

Åklagaren yrkar på fängelsestraff enbart för huvudmannen i det så kallade barnporrmålet.


Detta har hänt

I oktober 2010 slog polisen till mot 23 personer runtom i landet efter att ha knäckt barnporringen som senare skulle leda till den rättegång som nu avslutats. Polisen var tidigt förvånad över att så många av de inblandade var kvinnor.

Den 43-årige huvudmannen ska ha tagit kontakt med kvinnorna via olika chattforum för att prata sex med dem - med tiden allt grövre och slutligen med barnpornografiskt material som skickats över.

Kvinnorna är i åldrarna 38-71 år.

FALUN. Endast den 43-årige man som är huvudåtalad i den uppmärksammade barnporrhärvan riskerar fängelse. De 23 kvinnor som tagit emot bilder från honom kommer, om de döms, att straffas med villkorlig dom och böter.

Detta står klart efter åklagaren Niclas Eltenius yrkanden när rättegången avslutades på tisdagen i Falu tingsrätt.

– Utifrån rättspraxis är det så att om brottet i såna här fall inte bedöms som grovt så ska det inte ge fängelse. Det är vanligast med villkorlig dom om risken för återfall inte är överhängande, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Det handlar om ett fåtal bilder och när det är så små mängder kan inte brottet bedömas som grovt.

"Inga övergrepp utöver fotograferandet"

Eltenius förstår att många vill se hårdare straff för denna typ av brott.

– Man kan tycka att det ska vara hårdare påföljder men jag kan inte själv ändra på praxis, säger han.

En av de 23 kvinnorna ska ha dels tagit emot grovt barnporrmaterial och skickat egna bilder till huvudmannen. Även hon riskerar dock endast bötesstraff.

– Där har jag sett till vad det är för motiv på bilden. Det är inga övergrepp det handlar utöver själva fotograferandet av det nakna barnet, säger Niclas Eltenius.

Spridning snarare än mängd

När det gäller den åtalade 43-årige mannen vill åklagaren se ett fängelsestraff, men likväl ett tämligen lågt sådant då straffskalan sträcker sig från sex månader till sex år för denna typ av brott. Praxis är dock att utdela tämligen låga straff.

– Jag lade mitt yrkande på ett år rimligen då det inte är en enormt stor mängd mannen spridit utan snarare systematiken i hur han skickat runt bilderna.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Pålägg återkallas – risk för listeria

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?