Protester i den amerikanska huvudstaden Washington DC, snart även i sin svenska motsvarighet.
1 av 3
Protester i den amerikanska huvudstaden Washington DC, snart även i sin svenska motsvarighet. - Foto: AP
Vilka gömmer sig bakom maskerna när Occupy Stockholm blir verklighet på lördagen på Sergels torg?
2 av 3
Vilka gömmer sig bakom maskerna när Occupy Stockholm blir verklighet på lördagen på Sergels torg? - Foto: Jacquelyn Martin / AP
I Hagsätra har personerna bakom gruppen "Occupy Stockholm", inte det omtalade eventet, redan tjuvstartat med bland annat gratisloppis.
3 av 3
I Hagsätra har personerna bakom gruppen "Occupy Stockholm", inte det omtalade eventet, redan tjuvstartat med bland annat gratisloppis. - Foto: Occupy Stockholm / Facebook

Occupy Stockholm kapat av "tokskallar"

Det pågår en kamp om vem som ska dra nytta av Occupydemonstrationen som planeras i Stockholm på lördagen.


Zeitgeist Movement

Den rörelse som skaparna av Facebookeventet står bakom, Zeitgeist, har tidigare demonstrerat med Vaken.se, en del av den så kallade "sanningsrörelsen". De är konspirationsteoretiker och menar bland annat att 11 september-attackerna var arrangerade av den amerikanska regeringen, eller åtminstone att den officiella förklaringen inte stämmer.

TV4-programmet Kalla Fakta har tidigare granskat sanningsrörelsen.

STOCKHOLM. På lördag är det tänkt att Sergels torg ska ockuperas av demonstranter inspirerade av det som händer just nu i New Yorks affärskvarter Wall Street och i flera andra amerikanska städer.

Nu visar det sig dock att det Facebook-event inför demonstrationen i Stockholm skapats av personer med starka kopplingar till Zeitgeist Movement, en rörelse som bland annat brukar beskrivas som konspirationsteoretisk.

– Det känns som att de utnyttjar en stark folkrörelse, säger Jesper Nilsson, journalist och chefredaktör på Dagens Konflikt, till Nyheter24.

Han hade tänkt att delta i demonstrationen men började under måndagen att tvivla. Då hade många högerextrema åsikter letat sig in på "väggen" i Facebook-eventet.

Medlemmar ur Nordisk Ungdom mest aktiva

En av de som skrev mest på sidan har till exempel varit med i Nordisk Ungdom. Zeitgeiströrelsen har, enligt Nilsson, tidigare demonstrerat tillsammans med Vaken.se, också de med högerextrema kopplingar.

– Nu känns det inte så roligt, eventuellt går jag väl dit bara för att se vilka som är där. Kanske är det bara som vilka tokskallar som helst på plattan. Men det är nog bäst att låta det här självdö i sin egen tokighet, säger Jesper Nilsson.

Nu modereras inläggen på eventet

Efter att det på måndagen ryktades en del om att eventet kapats av "dårar och nazister" säger skaparna att de börjat moderera bort inlägg från högerextrema men även de som anklagar andra för att vara exempelvis nazister eller antisemiter.

På tisdagsmorgonen är det dock fortfarande medlemmar från Nordisk Ungdom som är aktiva och skriver på eventets "vägg".

Jesper Nilsson säger att han nu väljer att hellre lägga fokus på det gäng bakom Facebookgruppen Occupy Stockholm som redan håller på med dagliga manifestationer vid tunnelbanestationen i Hagsätra. Dessutom planeras Occupydemonstrationer i andra svenska städer, däribland Göteborg. Än så länge verkar det bara vara i Stockholm som flera organisationer slåss om att "kapa" eventet.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny skyddsjakt på skånsk varg

Skildring av sorg över dödat barn vinner pris

Mohammed Salem hade precis välkomnat sitt eget barn till jorden när han såg en gråtande kvinna begrava sitt ansikte i en liten lakaninsvept kropp.

Italien tillåter aktivister på abortkliniker

Ett regeringsförslag som gör det möjligt för abortmotståndare att komma in på abortkliniker har röstats igenom i det italienska parlamentet. "Ett steg bakåt", enligt oppositionen.

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

Den tyska centralbanken Bundesbank skriver i sin månadsrapport att den tyska ekonomin – Europas största – troligtvis växte lite under årets första månader, bland annat tack vare ökad export.

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

1 timme sedan
Föräldrar som svälter, medicinerar eller gör sina barn sjuka på annat sätt – medvetet. Flera fall av så kallad Münchhausen by proxy har uppmärksammats på senare tid. Det kan vara svårt att upptäcka, säger experten Björn Lundin.

Norrköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Påkörd person i Norrköping", skriver polisen på sin hemsida.