Erik A Eriksson (C) gjorde samma fel som Håkan Juholt - men under en längre period.
Erik A Eriksson (C) gjorde samma fel som Håkan Juholt - men under en längre period. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

C-ledamotens bostads- och sambofiffel dyrare än Juholts

Riksdagsledamoten Erik A Eriksson (C) gjorde samma miss som S-ledaren - men med betydligt större kostnader för skattebetalarna.


Fick först okej från förvaltningen

Erik A Eriksson säger att han under hela sin tid i riksdagen varit noggrann med att "rätt ska vara rätt". Innan han ansökte om ersättning till bostadsrätten i Vårby frågade han Riksdagsförvaltningen hur det fungerade när hans fru och barn ibland uppehöll sig i lägenheten och fick då svaret att det var okej och att bostaden räknades som hans egen.

Detta var dock innan Erikssons fru skrevs på adressen efter att paret diskuterat med Skatteverket vad som var bäst för familjen.

Eriksson har totalt fått en summa på drygt 183 000 kronor felaktigt utbetalad till sig. 127 000 kronor för fruns del av månadsavgiften och 56 000 kronor i ersättning trots att han flyttat från sin bostadsrätt

STOCKHOLM. Håkan Juholt hamnade i blickfånget sedan han låtit skattebetalarna stå för hans sambos boendekostnader. Nu visar det sig att en centerpartistisk toppolitiker gjort samma sak - fast under en längre tid till ett värde av en kvarts miljon.

Erik A Eriksson (C) flyttade efter att ha valts in i riksdagen 2006 till en bostadsrätt i Vårby söder om Stockholm. Från december det året till februari 2010 var han och hans fru skrivna på lägenheten, men han fick hela månadsavgiften, 6 900 kronor, ersatt av Riksdagsförvaltningen. Detta bekräftar Eriksson när Nyheter24 når honom.

Även fruns del av avgiften har alltså betalats ut. Totalt under perioden då hon var skriven i lägenheten (december 2006-februari 2010) handlar det om drygt 250 000 kronor.

– Det är därför jag har begärt ett möte med förvaltningen för att ta reda på vad som verkligen gällde, säger Erik A Eriksson till Nyheter24 när likheten med Juholts fall påpekas.

Centerns partiledare Annie Lööf har inte tid att kommentera Erikssons miss på fredagen men hälsar följande via sin pressekreterare Erik Bratthall:

– Förtroendevalda ska följa de regler som finns uppsatta. Om de gjort fel ska det givetvis korrigeras.

Fick för mycket utbetalat

Trots all medieuppståndelse kring Håkan Juholt har även Erik A Eriksson varit i blickfånget den senaste veckan sedan han erkänt att han fått bostadsersättning i åtta månader efter att han flyttat till en övernattningslägenhet som han tillhandahåller gratis av riksdagen.

På fredagen avslöjade dessutom Metro att han redan spenderat de extra 56 000 kronor som han fått efter att han flyttade till riksdagslägenheten.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.