SDU kommer ha sin demonstration mitt i centrala Malmö.
SDU kommer ha sin demonstration mitt i centrala Malmö. - Foto: Adam Ihse / SCANPIX

Kaoslördag i Malmö - demonstrationer och huliganer

Polisen räknar med att det blir en stökig lördag i Malmö.


MALMÖ. På lördagen anordnar Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU) sin största demonstration någonsin. Samma dag spelas högriskmatchen Malmö FF - Djurgården. Och lite senare på kvällen tar Occupy Malmö över Gustaf Adolfs torg.

"Kan ju bli katastrof med SDU på stortorget plus massor av MFF- och Djurgårdenfans på stan också", skriver en av Occupy Malmös deltagare på facebookgruppen.

Malmöpolisen kommer dock under lördagen att få hjälp av både Västergötland och Stockholm för att klara det hårda trycket.

– Vi förväntar oss att det kan bli ordningsstörningar, säger Ewa-Gun Westford, informationsanvarig Malmöpolisen, till Nyheter24.

SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand förväntar sig massiva motdemonstrationer från både "invandrargrupperingar" och "vänsterextrema". Men trots hoten känner han sig trygg.

– Vi litar på att polisen gör sitt jobb. Men självklart kan det bli tufft för dem och det är ju olyckligt att man valde att lägga omspelet mellan Malmö och Djurgården samma dag, säger Gustav Kasselstrand, till Nyheter24.

Detta trots att SDU så sent som i somras blev attackerade under en demonstration i Norrköping. Sverigedemokraternas ungdomsförbund kommer att börja med en marsch från Stortorget till Triangeln där de håller sin demonstration.

Ewa-Gun Westford vill inte säga exakt hur många poliser som kommer att vara i tjänst under lördagen. Hon säger dock att det är en ansenlig mängd.

– Vi är fler än 100 om man säger så, säger Ewa-Gun Westford.

Kan Malmöborna känna sig säkra?

– Jag tycker att man kan känna sig säker på att vi kommer att göra vårt bästa, säger hon till Nyheter24.

Till demonstrationen har Gustav Kasselstrand även bjudit in det italienska partiet La Destra. Enligt Expo.se är partiet inte rumsrent och har klara fascistkopplingar.

Expo skriver också att partiet kan kopplas till det ultraortodoxa katolska brödraskapet SSPX, vars biskop Richard Williamson tidigare förnekat förintelsen i en intervju med SVT 2009.

Gustav Kasselstrand håller dock inte med om den kopplingen och säger att han har gjort sin egen research. Samtidigt reserverar han sig och säger att de självklart kommer att göra nya efterforskningar om deras uppgifter stämmer.

– Det enda samarbetet de har nu är med Berlusconi. De har inte en enda extrem åsikt, säger Gustav Kasselstrand till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
SDU
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.