Johan Persson åkte med sin kollega till Etiopien för att granska Lundin Petroleum.
1 av 5
Johan Persson åkte med sin kollega till Etiopien för att granska Lundin Petroleum. - Foto: SCANPIX
Martin Schibbye och Johan Persson har suttit fängslade i tre månader. På måndagen kan rättegången inledas i Etiopien.
2 av 5
Martin Schibbye och Johan Persson har suttit fängslade i tre månader. På måndagen kan rättegången inledas i Etiopien. - Foto: Faksimil ETV
Hans Linde (V) tycker att det var provocerande när utrikesministern jämförde Schibbye och Persson med andra fängslade svenskar.
3 av 5
Hans Linde (V) tycker att det var provocerande när utrikesministern jämförde Schibbye och Persson med andra fängslade svenskar. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Flera journalister har under veckan som gick protesterat mot att inte mer görs för sina fängslade kollegor.
4 av 5
Flera journalister har under veckan som gick protesterat mot att inte mer görs för sina fängslade kollegor. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Många har krävt svar eller till och med avgång från utrikesminister Carl Bildt. Själv kritiserar han mediernas bevakning av den påstådda jävsituationen.
5 av 5
Många har krävt svar eller till och med avgång från utrikesminister Carl Bildt. Själv kritiserar han mediernas bevakning av den påstådda jävsituationen. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Bildt slår ifrån sig kritiken om Lundin - ändå fåordig om journalisterna

Den svenska utrikesministern anklagar medier för att ljuga om hans uttalanden kring Lundin Petroleum. På måndagen inleds rättegången mot journalisterna i Etiopien.


Detta har hänt

Martin Schibbye och Johan Persson åkte till området Ogaden i Etiopien som länge kantats av stridigheter och ligger på gränsen till Somalia.

Bland annat härjades området av krig 1977-1978 då somaliska trupper invaderade. En gerillastrid förs också från området mot den etiopiska regeringen via rörelsen ONLF, Ogadens nationella befrielsefront. Schibbye och Persson följde organisationen, som är terrorstämplad i Etiopien, över gränsen.

Mycket kritik har riktats mot utrikesminister Carl Bildts agerande, bland annat för att Sverige av många inte anses ha gjort tillräckligt för att omgående få journalisterna släppta.

I kölvattnet av detta har Bildt dessutom kritiserats för sitt tidigare engagemang i Lundin Petroleum (numera Lundin Oil), vars affärer Schibbye och Persson skulle bevaka när de greps.

Under rättegången har det konstaterats att åklagaren manipulerat visst bevismaterial.

STOCKHOLM/ADDIS ABBEBA. Det är tre och en halv månad sedan de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson greps i Etiopien när de var där för att gräva i oljebolaget Lundin Petroleums affärer i landet. Ett företag utrikesminister Carl Bildt tidigare suttit i styrelsen i.

I SVT:s talkshow Skavlan intervjuades Bildt om den påtalade jävsituationen som han kritiserats för. Där nekade han hela tiden till att Lundin haft någon verksamhet i Etiopien under den tid han satt i styrelsen.

Samtidigt nämnde han Schibbye och Persson i samma mening som alla andra svenskar som sitter fängslade runtom i världen när han berättade om vad utrikesdepartementet gör för att hjälpa svenska medborgare. Det fick Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, att reagera.

– Det var provocerande att likställa dem med andra fängslade svenskar, vissa som kanske åkt dit för knarksmuggling eller liknande. Han borde ha varit tydligare och tagit ställning för journalisters rätt att göra sitt jobb, för det fria ordet, säger Linde till Nyheter24.

"Bara det finns misstankar är det ett problem"

Det visade sig senare att familjen Lundin satsat stora pengar i bolaget Africa Oil, som utvinner olja i bland annat Etiopien. Efter att detta påpekats i en artikel i DN valde utrikesministern att försvara sig på sin blogg.

"Lundin Petroleum – ett företag där jag satt i styrelsen intill dess att jag blev utrikesminister – hade ingen ägande i Etiopien under den tid jag satt i styrelsen.

Och har det mig veterligen inte i dag heller.

I stället säger DN att familjen Lundin genom två stiftelser är delägare i ett annat bolag.

Men det frågan till mig gällde var ju faktiskt Lundin Petroleum – och inte andra företag som jag saknar kunskap om.", skriver han och ger sedan ett par kängor till svensk journalistik.

Hans Linde tycker att utrikesministern uppträder nonchalant och menar att det inte spelar någon roll vad som stämmer eller inte stämmer i Bildts relation till Lundin.

– Bara det finns en misstanke är det ett problem vad gäller trovärdigheten både för UD och Carl Bildt, säger han.

Nu inleds rättegången - knapphändig information till riksdagen

På måndagen kan rättegången mot Schibbye och Persson inledas i Etiopien. Flera svenska medier har fått tillträde till förhandlingarna, men både SVT och TV4 fick sin utrustning konfiskerad när de passerade in i landet.

Det är oklart vad som faktiskt inleds, det troliga är att själva rättegångsförhandlingarna dröjer ytterligare. Den svenska ambassaden har dock samma beredskap som om den verkligen drar igång på måndagen.

Nyheter24 har tidigare rapporterat att det faktiskt finns en risk att svenskarna döms till döden.

Riksdagens utrikesutskott har ännu inte fått veta vad UD har gjort och inte gjort för att hjälpa svenskarna. Bland andra Hans Linde har begärt att få den informationen till morgondagens sammanträde.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dianas kläder under klubban – så dyrt blir det

Person död: Föll från hög höjd på jobbet

En person har avlidit efter en arbetsplatsolycka i Gävle, skriver polisen på sin webbplats.

Stockholm: Polisen rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt drograttfylleri på Södermalm.", skriver polisen på sin hemsida.

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

I dagarna gjorde en kvinna från Skellefteå en vidrig upptäckt i Icas frysta hallon. Efter händelsen kommer kvinnan inte kunna äta hallon igen...

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

"Vi tar detta på stort allvar" skriver Tradera i ett mejl till sina kunder. I det varnar de för bedragare, både i utskick på mejl och sms, eller via meddelanden på sajten.

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.