Sofia Arkelsten erkände sitt misstag angående rösträtten efter att hon hävdat att hennes parti varit med och drivit igenom den allmänna rösträtten i Sverige.
1 av 8
Sofia Arkelsten erkände sitt misstag angående rösträtten efter att hon hävdat att hennes parti varit med och drivit igenom den allmänna rösträtten i Sverige. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Ola Ullsten delade ut en medalj till Rumäniens kommunistiske diktator Nicolae Ceausescu.
2 av 8
Ola Ullsten delade ut en medalj till Rumäniens kommunistiske diktator Nicolae Ceausescu. - Foto: Jan Collsiöö / SCANPIX
Bondeförbundets ledare Axel Perhrsson-Bramstorp 1940.
3 av 8
Bondeförbundets ledare Axel Perhrsson-Bramstorp 1940. - Foto: PRESSENS BILD / SCANPIX
Alf Svensson och många andra kristdemokraters syn på homosexuella är något partiet nu försöker göra upp med.
4 av 8
Alf Svensson och många andra kristdemokraters syn på homosexuella är något partiet nu försöker göra upp med. - Foto: JACK MIKRUT / SCANPIX
Ulf Adelsohn (M) sa 1985 att "negrer är negrer och svenskar är svenskar".
5 av 8
Ulf Adelsohn (M) sa 1985 att "negrer är negrer och svenskar är svenskar". - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Lars Werner var partiledare för Vänsterpartiet och var med när de tog bort "kommunisterna" ur sitt namn.
6 av 8
Lars Werner var partiledare för Vänsterpartiet och var med när de tog bort "kommunisterna" ur sitt namn. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Per Albin Hansson (S) var statsminister både när tvångssteriliseringarna inleddes och när baltutlämningen ägde rum.
7 av 8
Per Albin Hansson (S) var statsminister både när tvångssteriliseringarna inleddes och när baltutlämningen ägde rum. - Foto: SCANPIX
En sverigedemokratisk valaffisch från 1999.
8 av 8
En sverigedemokratisk valaffisch från 1999. - Foto: Mark Earthy/SCANPIX

Historien partierna helst vill glömma

Sofia Arkelsten (M) missade att hennes parti varit emot den allmänna rösträtten. Vad vill de andra partierna helst glömma att de gjort?


"En neger är en neger"

Moderaternas relation till apartheid-regimen i Sydafrika är omdiskuterad efter att man i det nya idéprogrammet hävdat att man var ledande i arbetet mot rasismen där.

Samtidigt är det värt att notera att M-ledaren Ulf Adelsohn i en intervju 1985 talade om att "de stackars negrerna" blir arbetslösa om Sverige bojkottar Sydafrika. När hans uttalande ifrågasattes blev svaret följande:

- Nej, jag ångrar ingenting. En neger är en neger och en svensk är en svensk.

Om detta skriver journalisten Oivvio Polite på sin blogg.

SVERIGE. Det blev rejält rabalder när Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten på måndagen hävdade att hennes parti minsann varit med och drivit igenom den allmänna rösträtten i Sverige.

Dagens Nyheters reporter ställde frågan. Ni var emot fri och lika rösträtt för 90 år sedan.

– Nej nej nej, det där är inte korrekt. Vi var ju med och genomförde det, sa Arkelsten.

Vad partisekreteraren inte kom ihåg var att dåvarande Allmänna valmansförbundet (senare Högerpartiet, sedan Moderaterna) kämpade mot att kvinnor skulle få rösta. Senare gick Sofia Arkelsten ut på sitt Twitterkonto och skrev att hon gjort fel och är "ledsen för det".

Under helgen konstaterades också att Moderaterna i sitt nya idéprogram antagit att de var ledande i kampen mot apartheid-regimen i Sydafrika, trots att det dåvarande Högerpartiet sedermera Moderaterna valde att, till skillnad från de andra partierna, inte ta ställning mot regimen i Sydafrika.

Men det är inte bara M som har ett "mörkt förflutet" - det finns i stort sett inom samtliga partier. Nyheter24 tog hjälp av Svend Dahl, statsvetare på Stockholms universitet, för att reda ut begreppen bland beslut och ståndpunkter som dagens politiker kanske helst vill glömma att deras partier stått bakom.

Vänsterpartiet

– Där finns det mycket med tidigare kopplingar till flera hårdföra kommunistiska diktaturer och så vidare. Men jag tycker samtidigt att de är det parti som varit tydligast med att göra upp med sitt förflutna, säger Svend Dahl till Nyheter24.

Socialdemokraterna

– Inom S handlar det framför allt om tvångssteriliseringarna men även relationen med Baltikum. Den påminner en del om exemplet med Moderaterna och Sydafrika.

(I detta sammanhang är det värt att påpeka att krav på sterilisering finns kvar än i dag när det gäller transsexuella som byter kön.)

Centerpartiet

– Bondeförbundet (C:s föregångare, reds. anm) hade ganska mycket nazistsympatier och antisemitism under andra världskriget. Det har diskuterats förvånansvärt lite, säger Svend Dahl.

Folkpartiet

När det gäller Fp har Dahl svårare att hitta historiska snedsteg men nämner senare att dåvarande statsministern Ola Ullsten, tillika Fp-ledare, delade ut medalj till Rumäniens mycket avskydde och hårdföre diktator Nicolae Ceausescu i slutet av 70-talet.

Kristdemokraterna

– De är egentligen mitt uppe i att göra upp med sitt förflutna, bland annat när det handlar synen på homosexualitet.

Ett exempel på detta är när partiledaren Alf Svensson år 1990 jämförde homosexualitet med polygami.

Sverigedemokraterna

– De är också mitt uppe i processen. Hela Jimmie Åkessons partiledarskap handlar om att markera avstånd mot partiets ursprung, säger Svend Dahl.

SD föddes ur den rasistiska kamporganisationen Bevara Sverige Svenskt och har långt in på 2000-talet varit öppet rasistiska.

Miljöpartiet anses av Svend Dahl vara för unga för att på samma sätt ha ett "mörkt förflutet" att ta ställning till.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!