Situationen kring utrikesminister Carl Bildt har fått Lundinkoncernen att tänka om vad gäller ex-politiker i sina styrelser.
1 av 2
Situationen kring utrikesminister Carl Bildt har fått Lundinkoncernen att tänka om vad gäller ex-politiker i sina styrelser.
Svenskarna i rättssalen när åtalet mot dem presenterades i mitten av oktober.
2 av 2
Svenskarna i rättssalen när åtalet mot dem presenterades i mitten av oktober. - Foto: SCANPIX

Lundin-miljardären: "Fel av svenskarna ta sig in i Etiopien"

Styrelseordföranden i Lundin Mining, oljemiljardären Lukas Lundin, går nu ut och säger att journalisterna i Etiopien gjorde fel.


Greps den sjätte juli

Martin Schibbye och Johan Persson greps i Ogaden, Etiopien den sjätte juli efter att ha tagit sig in i landet från Somalia.

De har suttit frihetsberövade sedan dess och senare flyttats från häktet till ett fängelse.

I september avslöjade ett brev som journalisterna skickat till vänner att de åkt till landet för att granska företaget Lundin Petroleum (tidigare Lundin Oil) - där utrikesminister Carl Bildt tidigare satt i styrelsen.

STOCKHOLM / ADDIS ABEBA. De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson sitter fängslade i Etiopien sedan de tagit sig in i landet för att granska Lundinkoncernens affärer. Nu kommenterar Lukas Lundin, styrelseordförande i Lundin Mining, händelserna i en intervju med Veckans Affärer.

– Ta dig in i USA utan tillstånd så får du se vad som händer. Du skulle få sitta i fängelse i tjugo år – utan någon rättegång, säger oljemiljardären som menar att svenskarna gjort fel.

Samtidigt säger Lundin att det i framtiden inte kommer att vara aktuellt med ex-politiker i koncernens olika styrelser efter den uppståndelse som blivit kring utrikesminister Carl Bildts tidigare engagemang i Lundin Petroleum. Lukas Lundin tycker det är besvärligt för koncernen att det blivit en politisk fråga.

"Det är inget jättebra fängelse"

I Etiopiens huvudstad sitter Martin Schibbye och Johan Persson nu fängslade i väntan på att rättegången mot dem återupptas den 1 november.

– Det är inget jättebra fängelse, sämre än det tidigare. De sover ganska många i samma rum till exempel men de (svenskarna) är vid gott mod, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst till Nyheter24.

Svensk ambassadpersonal har tillåtits besöka journalisterna en gång i veckan hittills, något som kommer att fortsätta fram till att rättegången återupptas.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

1 timme sedan
Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.