De bedömde läget i norra Irak som stabilt - men när Khaled Khodeda återvände mördades han.
1 av 3
De bedömde läget i norra Irak som stabilt - men när Khaled Khodeda återvände mördades han. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
I en aktion i våras sittstrejkade ett antal personer i protest mot utvisningar till Irak, som dock kunde genomföras till slut.
2 av 3
I en aktion i våras sittstrejkade ett antal personer i protest mot utvisningar till Irak, som dock kunde genomföras till slut. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
3 av 3
- Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Utvisades till Irak - fick halsen avskuren

Khaled Khodeda var rädd för sitt liv när han utvisades men Migrationsverket bedömde läget i norra Irak som stabilt. Förra veckan dödades han.


Förföljda minoriteter

Sveriges utvisningar av icke-muslimska minoriteter, de flesta kristna, till Irak har debatterats rejält i inrikespolitiken. En av de mer uppmärksammade aktionerna genomfördes i april för att stoppa utvisningar till Irak.

Då demonstrerade ett flertal personer vid Landvetters flygplats bland annat genom att sittstrejka för att få utvisningarna stoppade.

Khaled Khodeda var yazdidier, en utsatt kurdisk religiös grupp.

HELSINGBORG. Han kom till Sverige från Irak efter att ha hotats till livet men efter tre år i Helsingborg utvisades Khaled Khodeda tillsammans med sin fru till hemlandet. Detta trots att han visade upp hotbrev han mottagit och gång på gång påpekat att det var en fara för hans liv att återvända.

Tidigt på morgonen den 24 oktober bröt sig flera män in i bostaden i den by där Khodeda höll sig gömd. De slog honom och hans två bröder med hammare och skar sedan halsen av Khaled, som inte gick att rädda.

– Migrationsverket skickade honom till avrättning. Det finns ingen säkerhet för oss där nere. Khaled var ärlig och han hade rätt, säger hans kusin Fawaz Haidar till Helsingborgs Dagblad.

"Finns tydliga besked från Europadomstolen"

Diskussionen kring utvisningar till Irak har varit en het potatis en längre tid. I detta fall bedömde Migrationsverket att läget var stabilt men gång på gång har varningsklockor ringt om dödshot.

Det var bland annat utvisningarna av kristna irakier som de utrikespolitiska talespersonerna för Cuf och Luf tog upp i sin debattartikel mot migrationsminister Tobias Billström (M) i förra veckan.

– Det är en märklig diskussion, det finns tydliga besked från Europadomstolen om hur man ska agera, sa Billström till Nyheter24 då.

Han påpekade då också att 40 procent av alla som kommer till Sverige från Irak får stanna.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp, konstaterar Socialstyrelsen i sina nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.

Jämnårig pojke misstänks för mordet på Maja, 17

En pojke har anhållits misstänkt för mordet på Maja, 17, uppger P4 Sjuhärad.

SAS skilsmässnota kan kosta över miljarden

Krisdrabbade SAS står inför en dryg skilsmässonota. Separationen från flygbolagsalliansen Star Alliance kan kosta minst 260 miljoner kronor. Ovanpå det landar en miljardsmäll för jurister och rådgivare, rapporterar norska medier.

GB-ägaren Unilever kapar 7 500 jobb

Den brittiska livsmedelsjätten Unilever, som bland annat äger den tidigare svenska glasstillverkaren GB, ska kapa 7 500 jobb och stycka upp verksamheten.

Aktiespararna om Thunberg: "Snälla, väx upp"

1 timme sedan
Civil olydnad gör inte bolag mer hållbara, anser Aktiespararnas vd Joacim Olsson efter SAS bråkiga bolagsstämma på måndagen där bland andra klimataktivisten Greta Thunberg protesterade mot flygbolagets miljöskadliga verksamhet.