Sven-Olof Sällström har tillsammans med Kent Ekeroth skrivit motionen om stasiarkiven.
1 av 6
Sven-Olof Sällström har tillsammans med Kent Ekeroth skrivit motionen om stasiarkiven. - Foto: Photo2Be.com - Björn Bergman
Caroline Szyber, ordförande för kristdemokraterna i Stockholms stad och riksdagsledamot, tycker att Kent Ekeroth borde börja läsa tidningarna.
2 av 6
Caroline Szyber, ordförande för kristdemokraterna i Stockholms stad och riksdagsledamot, tycker att Kent Ekeroth borde börja läsa tidningarna. - Foto: SCANPIX
Kent Ekeroth hävdar att SD har påverkat de andra riksdagspartierna.
3 av 6
Kent Ekeroth hävdar att SD har påverkat de andra riksdagspartierna. - Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX
Hans Wallmark (M) har kämpat för ett offentliggörande sedan förra mandatperioden.
4 av 6
Hans Wallmark (M) har kämpat för ett offentliggörande sedan förra mandatperioden. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Mikael Oscarsson (KD) har motionerat om att han vill öppna upp Stasiarkiven.
5 av 6
Mikael Oscarsson (KD) har motionerat om att han vill öppna upp Stasiarkiven. - Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX
Forskaren Birgitta Almgren är det stora lokomotivet menar Hans Wallmark.
6 av 6
Forskaren Birgitta Almgren är det stora lokomotivet menar Hans Wallmark. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

SD tar åt sig äran för "Stasiopinionen"

Sverigedemokraterna kräver att stasiarkiven offentliggörs men var de verkligen först?


Den svenska delen av Stasiarkivet

Den svenska regeringen mottog 1990 den för Sverige intressanta delen av Stasis, Östtysklands hemliga säkerhetstjänst, arkiv med hemligstämplade uppgifter om organisationens spioner i västvärlden.

Sedan dess är det hemligstämplat av Säpo som dock uppger att det finns cirka 50 svenskar listade i arkivet.

STOCKHOLM. SD-topparna Kent Ekeroth och Sven-Olof Sällström var först ut under hösten med att kräva att Stasiarkiven ska öppnas. Den 16 september motionerade de två sverigedemokraterna om ett offentliggörande och den 19 september skrev de ett debattinlägg på Newsmill. Men frågan är om de verkligen var först.

Efter SD:s utspel hängde KD:s Mikael Oscarsson på i en motion inlämnad den 28 september under rubriken: "Offentlighet kring svenska Stasispioner".

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet var inte sena med att hänga på tåget. Kvar på perrongen står nu justitieministern Beatrice Ask (M) och hänvisar till att allmänintresset är stort i denna fråga men att skälen för sekretess väger tyngre.

När opinionen svängde var SD-toppen Kent Ekeroth inte sen med att betona vikten av sin egen motion. På twitter skrev Ekeroth följande:

"Stasiarkiven har diskuterats ett tag. När SD kom in och krävde att de öppnas följer nu alla efter. "SD påverkar inte"? #svpol"

– Det ses nog som nästan lika politiskt inkorrekt att erkänna att vi påverkar dem som att samarbeta med oss. När vi driver på frågor som har stor folklig förankring blir det svårare för dem att sitta i sin trygga bubbla och ignorera det, säger Kent Ekeroth till Nyheter24.

Förstår inte Ekeroths resonemang

Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson Caroline Szyber, som på fredagen tillsammans med Mikael Oscarsson skriver på SvD Brännpunkt om ett öppnade av Stasiarkiven, förstår inte Ekeroths resonemang.

– SD lade inte ens denna motion förra året under allmänna motionstiden så jag förstår inte vad de grundar sitt påstående på. Jag vet inte på vilket sätt de skulle ha varit drivande, säger hon till Nyheter24.

Mikael Oscarsson (KD) ställde redan i mars frågan om Stasiarkiven till justitieministern. Under förra mandatperioden motionerade bland andra Lennart Sacrédeus (KD) och Hans Wallmark (M) i frågan.

– Vi har debatterat den här frågan långt före Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Jag vet inte om jag har sett någon överdriven SD-aktivitet nu heller, säger Hans Wallmark till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag tycker att forskaren Birgitta Almgren, som skrivit två böcker om det hela, är det stora lokomotivet i den här frågan. Och vad jag vet är hon inte med i något parti.

"Almgrens bok inte anledningen till att partierna svängt"

Även om andra ledamöter har lagt motioner menar SD-toppen att det är skillnad då hela SD står bakom hans motion.

– Somliga kanske försöker hävda att det är Almgrens bok som gjort att de andra partierna svängt, men trots att den lanserades 15 september var det ändå endast SD i sin helhet som ställt sig bakom att offentliggöra Stasiarkiven, säger Kent Ekeroth.

Caroline Szyber menar att debatten kring Stasiarkiven nu beror på just Almgrens bok och det faktum att Socialdemokraterna svängt, inte att SD lade en motion i höstas.

– Att uppmärksamheten blivit stor beror på att Socialdemokraterna ändrat åsikt i frågan samt förundersökningen om boken. Inte för att SD lagt en motion. Dags att de läser tidningarna för den bild de nu ger att de skulle ligga bakom att frågan blivit aktuell stämmer inte med den bild jag har, säger hon.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.