Fredrik och Filippa Reinfeldt bör agera direkt - och förhindra att mardrömsscenariot blir verklighet.
Fredrik och Filippa Reinfeldt bör agera direkt - och förhindra att mardrömsscenariot blir verklighet.

Varför skyddas inte statsministerns barn?

Nyheter24:s chefredaktör undrar om Säpo förstått allvaret i situationen efter att statsministerns 16-årige son misshandlats för andra gången på mindre än ett år.


Föräldrarnas ansvar och Säpobeskydd

På måndagen publicerar Nyheter24 två artiklar som ställer relevanta frågor efter att Fredrik Reinfeldts yngsta son misshandlats i centrala Stockholm.

Vad har föräldrarna för ansvar när den 16-årige sonen festar med alkohol och hänger på Stureplan vid 02.00-tiden?

"Efter misshandeln: 'Som förälder har man alltid ett ansvar'"

Varför har Reinfeldts söner inget Säpobeskydd?

"Expolischefen: 'Säpo borde prata med Reinfeldts son'"

I fredags var statsminister Fredrik Reinfeldts yngste son på fest i Alvik. Efter festen begav han sig till Stureplan där han återigen hamnade i bråk med flera jämnåriga.

Bråket ledde till att 16-åringen slogs ned med en flaska och fick sparkar mot huvudet. Det slutade först när en vakt från närliggande krogen East stoppade misshandeln.

När 16-åringen återfått medvetanden tog han sin flykt till nattklubben Sturecompagniet där polisen mötte upp. Först då kontaktades hans föräldrar, statsminister Fredrik Reinfeldt och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt.

16-årige Reinfeldt verkar ha klarat sig relativt bra, men det är andra gången på ett år som han misshandlas. Nyheter24 publicerar i dag två artiklar om händelsen på Stureplan i fredags. Den ena om vilket ansvar paret Reinfeldt har för sin 16-årige son, den andra om Säpos agerande i fallet.

Händelsen öppnar också för relevanta frågor, inte bara till paret Reinfeldt som föräldrar, men till Fredrik Reinfeldt som statsminister för Sverige.

1. Varför har 16-årige Reinfeldt inget Säpo-skydd?

Det här är andra gången 16-åringen misshandlas på kort tid. Senast för lite mer än ett år sedan dömdes en person till samhällstjänst för att ha slagit 16-åringen.

Han ska självklart få leva ett normalt liv i den mån det går. Men det här är inget annat än idioti. Han är yngste sonen till Sveriges statsminister. Han har tidigare misshandlats. Ser paret Reinfeldt, eller Säpo för den sakens skull, inte varningssignalerna? Vad mer ska behöva ske för att de ska anse att 16-åringen behöver beskydd?

2. Bör man inte alltid vara förberedd på ett mardrömsscenario?

Vad hade hänt om någon kidnappade statsminister Fredrik Reinfeldts son? Hade Reinfeldt kunnat fortsätta agera i rollen som statsminister? Hade han kunnat ta beslut om landets säkerhet medan hans barn var försvunnen? Han hade kanske klarat av det, men han borde aldrig tillåtas göra det.

Det finns säkert de som kommer hävda att sådant aldrig skulle ske i Sverige. Men dra det ett varv till. För mindre än ett år sedan fick Sverige uppleva sitt första terrorattentat. För mindre än fyra månader sedan fick grannlandet Norge gå igenom vad som blev landets värsta politiska terrorattentat någonsin. För åtta år sedan höggs utrikesminister Anna Lindh ner kallblodigt på NK i centrala Stockholm. Alla attentaten kom som en blixt från en klar himmel. Om Säpo inte kan med 100 procent säkerhet garantera att mardrömsscenariot aldrig kommer att upplevas bör de genast tillsätta livvakter runt statsministerns barn och familj.

Vi lever i en värld där vad som helst kan hända, när som helst. Att Säpo kan vara så naiva visar bara att de fortfarande inte tar terrorismen på allvar. Det minsta man kan begära är att de lär sig av historien.

3. Varför befinner sig er 16-årige son på Stureplan 02.00 en fredagkväll?

Och sist, men inte minst. Enligt flera personer jag talat med, klasskamrater och vänner till 16-åringen, är detta inget ovanligt. Att det förekommer alkohol när 16-årige Reinfeldt festar ansågs självklart.

Antingen visste paret Reinfeldt att deras minderåriga barn befann sig på Stureplan men valde att inte agera. Eller så visste de inte var han befann sig vilket gör situationen än värre.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man anhållen för våldtäkt utomhus i centrala Åre

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.