Internutredningen efter mordet på 24-åriga Karen Gebread är nu klar.
1 av 3
Internutredningen efter mordet på 24-åriga Karen Gebread är nu klar. - Foto: Gunnar Lundmark / SCANPIX
24-årige Eric Ljungström fångad på övervakningsbild  strax innan dödsmisshandeln.
2 av 3
24-årige Eric Ljungström fångad på övervakningsbild strax innan dödsmisshandeln. - Foto: SCANPIX
På tisdagen meddelade häkteschefen Agneta Kempe att hon väljer att avgå.
3 av 3
På tisdagen meddelade häkteschefen Agneta Kempe att hon väljer att avgå. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Trots häktesmordet - Ensamarbetet ska fortgå

På onsdagen presenterade Kriminalvården sin utredning efter dödsmisshandeln på häktet i Flemingsberg. Trots flera förslag på åtgärder så föreslås inget förbud mot ensamarbete.


Dödades i tjänsten

Måndagen den 3 oktober 2011 dödades 24-åriga kriminalvårdaren Karen Gebreab på häktet i Flemingsberg i södra Stockholm.

24-åringen attackerades med sin egen batong av en av internerna när han skulle gå ut på rökpaus.

28-årige Eric Ljungström står åtalad för mordet. Efter ett stort antal knytnävsslag och batongslag mot både huvud och hals avled Karen.

STOCKHOLM. På onsdagen presenterade Kriminalvården sin internutredning gällande dödsmisshandeln i Flemingsberg. Där står bland annat att rutinerna varit bristfälliga och inte tillräckligt säkrade; "Ouppdaterade instruktioner har lett till att enskilda incidenter fått ödesdigra konsekvenser."

Christer Henriksson som lett utredningen säger i ett pressmeddelande att det varit ett svårt arbete att genomföra utredningen eftersom att händelsen ännu inte hunnit bearbetats av de som varit inblandade.

Inget förbud mot ensamarbete

Nyheter24 har tagit del av den åtgärdslista som föreslås, men ingenstans står att finna något förslag på förbud mot ensamarbete. Efter dödsmisshandeln så beslutade Arbetsmiljöverket att förbjuda just ensamarbete - ett beslut som Kriminalvården senare överklagade i ett brev till Förvaltningsrätten.

Häkteschefen avgår

På tisdagen meddelade chefen på häktet i Femingsberg, där kriminalvårdaren Karen Gebreab tidigare i år blev misshandlad till döds, att hon avgår.

Häkteschefen Agneta Kempe sa till SvD att hon "ser det som mitt ansvar att för att vi inte i alla avseenden fungerat fullt ut."

I ett mail till de anställda förklarade hon att hon slutar känner att det behövs en nystart och att häktet bör ledas av någon annan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

2 timmar sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.