Jimmie Åkesson röstar för det nya principprogrammet.
Jimmie Åkesson röstar för det nya principprogrammet. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Kaos när SD antog nytt principprogram

Det var stor förvirring i salen när Sverigedemokraterna skulle rösta om principprogrammet på lördagen. Men det nya programmet antogs till slut och nu kallar sig partiet socialkonservativt i första hand och nationalistiskt i andra hand.


Sverigedemokraternas landsdagar

Landsdagarna är SD:s partistämma som ska ta beslut om en rad olika frågor, både om partiets politik och dess organisation. De arrangeras varannat år och hålls 2011 i Göteborg den 25-27 november.

Arrangemanget har tidigare kantats av motdemonstrationer och ett stort polispådrag, så även senast i Klippans kommun 2009.

Efter en lång debatt om det nya principprogrammet utbröt kaos när systemet med röstkort bröt samman efter att några ombud smitit in fel väg i lokalen. Det gjorde att omröstningen fördröjdes med två timmar.

När omröstningen väl kom igång och avslutats stod det klart att man röstat igenom det nya principprogrammet. Trots många protester mot det nya programmet röstade 125 för och 28 emot. Det nya principprogrammet innebär att SD numer kallar sig för "ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn".

Det fanns många kritiker, som menade att programmet var för snabbt förberett. Flera var också rädda för att nationalismen skulle tonas ned och bli sekundär.

–  Vad är viktigast? Vad är fundamentet? För mig är det nationalismen. Jag har alltid varit nationalist, sade Joakim Larsson, ombud från Uppsala län.

"Befäster vår roll som mittenalternativ"

Partiledaren Jimmie Åkesson försvarade förslaget med att socialkonservatism markerar partiets mittenposition.

– Det här befäster vår roll som mittenalternativet i svensk politik. Vi ska utmana de två stora partierna om regeringsmakten på sikt. Det gamla programmet har funnits i åtta år och överlevt sig självt, sade han.

Andra kritiker hävdade att förslaget inte behandlats som det ska och att det inte varit en demokratisk process.

–  Först här började vi på riktigt diskutera vilken väg vi ska gå ideologiskt. Det är ett problem att vi bara kan vara 100 procent för eller emot programmet och att vi inte har möjligheter till ändringsyrkanden. Det här kanske inte är så väl förankrat som alla tror, sade SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand.

/
/
/
/
/
SDU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

1 timme sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.