Röda korsets hjälparbete finns runtom i hela världen. Nu får de dock inte ta hand om torterade flyktingar i Stockholm längre.
1 av 2
Röda korsets hjälparbete finns runtom i hela världen. Nu får de dock inte ta hand om torterade flyktingar i Stockholm längre. - Foto: Talia Frenkel/AP/Scanpix
Folkpartiets Birgitta Rydberg, sjukvårdslandstingsråd, har valt att inte kommentera upphandlingen. Samtidigt kommer kritik från oppositionen om att allt inte gått rätt till.
2 av 2
Folkpartiets Birgitta Rydberg, sjukvårdslandstingsråd, har valt att inte kommentera upphandlingen. Samtidigt kommer kritik från oppositionen om att allt inte gått rätt till.

Massiv kritik när Röda Korset fråntas flyktingvård

I en upphandling tappade Röda korset sitt uppdrag att ge vård till torterade flyktingar i Stockholm till bolaget Wemind. Nu ska de överklaga och politiker vill se en granskning.


Blir ledsen av att kallas riskkapitalbolag

I en längre intervju med Urban Pettersson som gjorts på bloggsajten Ajour försöker vd:n reda ut begreppen efter att företaget Wemind benämnts som ett riskkapitalbolag och kritiken flödat på bland annat Twitter.

Vad säger du om påståendet att ni är ett riskkapitalbolag?

– Jag blir ledsen, eftersom vi startade i protest mot utlandsägda bolag som bara vill tjäna pengar. Vi drivs inte av vinstintresse, hittills har vi gått 10 miljoner back. Alla ägare är på ett eller annat sätt involverade och engagerade i vår verksamhet, det är en förutsättning.

Läs hela artikeln här.

STOCKHOLM. Efter 25 års verksamhet kommer Röda Korsets Center för torterade flyktingar att ersättas av ett privat företag, Wemind AB, i Stockholms läns landsting. Nyheten fick många att reagera, inte minst affärens förlorare - Röda Korset.

De förlorade upphandlingen trots att de fick bättre poäng vad gäller kvaliteten, bland annat på grund av den långa erfarenheten av att ge psykiatrisk vård till människor som upplevt krig och tortyr. Wemind var dock ett billigare alternativ.

– Vi tycker att landstinget undervärderat vår kompetens. Vi tycker inte att de förstår hur viktigt det är för våra patienter att komma till Röda Korset, det är något de har förtroende för, säger Center för tortyrskadade flyktingars verksamhetschef Monica Brendler till Nyheter24.

Wemind AB:s vd Urban Pettersson menar att det var ett jämnt avgörande.

– Det är klart att de har massa erfarenhet efter 25 år. Men totalt sett hade vi i stort sett samma poäng som dem vad gäller kvalitet men sedan satte vi ett något lägre pris, säger han till Nyheter24.

Företaget har dock inte mycket kompetens eller erfarenhet inom organisationen just nu för att klara av det nya uppdraget. Därför söker man efter två specialiserade läkare. Vd:n menar att de måste ges möjlighet till en "liten startsträcka".

Kommer att överklagas

Röda Korset håller i nuläget på och jobbar med en överklagan. Det nuvarande avtalet går ut i sommar så verksamheten kommer att fortsätta till dess. Hittills har de framför allt reagerat på att landstinget försökt kommunicera ut att valfriheten nu ökar fastän det inte tillkommer fler aktörer.

Sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) har valt att inte kommentera upphandlingen och hennes pressekreterare Rasmus Jonlund har inte heller mycket att säga om det.

– Lagen om offentlig upphandling ser ut som den gör, säger han till Nyheter24.

Oppositionen har kritiserat upphandlingen och menar att torterade flyktingar nu riskerar att få sämre vård. Socialdemokraterna hävdar i ett pressmeddelande att Wemind inte klarade kvalitetskraven och borde ha förkastats.

"Vi är inget riskkapitalbolag"

När en artikel i tidningen Sändaren började spridas på nätet drog många stora växlar vid att Wemind AB beskrevs som ett riskkapitalbolag. Detta tillbakavisas dock helt av Urban Pettersson.

– Vi är inget riskkapitalbolag. Vi ägs av styrelsen och de som jobbar här, vårt mål är inte att tjäna pengar, säger han och fortsätter:

– Jag förstår att det är lätt att man drar alla privata bolag över en kam efter alla vårdskandaler. Jag tycker också att det är förjävligt att det finns bolag inom vården som inte skattar i Sverige.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.