- Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Telia stryper konkurrenten Skype

Telia begränsar bandbredden för konkurrenten Skype till den grad att tjänsten blir oanvändbar.


Många Telia-kunder har problem att använda röst- och videotelefonitjänsten Skype. Nu visar tester utförda av SVT:s Nyhetslabbet att Telia har begränsat Skypes bandbredd, skriver SVT.se.

Nyhetslabbet utförde tester med 4G-modem och resultaten visade att all annan samtidig datatrafik fungerade utan problem, bland annat strömmades video till en hastighet av 3 mbit/s till andra servrar. Men bandbredden på Skypes videotjänst var sänkt till ett minimum som gör tjänsten oanvändbar.

"Vi trafikhanterar inte Skype"

Pressekreteraren Charlotte Züger på Telia menar dock att företaget inte begränsar Skype utan endast sänker bandbredden för p2p-trafik eller fildelning.

– Vi trafikhanterar inte Skype. Det enda vi trafikhanterar i dag är peer-to-peer, alltså fildelning. Det gör vi för att inte de få som fildelar mycket ska påverka kvalitén för det stora flertalet,  säger Charlotte Züger på Telia, till SVT.

Kan vara ett misstag

Skype använder sig dock av en liknande så kallad p2p-trafik, en teknik som används av torrentnätverken och som skapades av Skypes grundare Niklas Zennström. Tekniken kommer ursprungligen från Fast Track i fildelningsprogrammet Kazaa. När Charlotte Züger nås av uppgifterna blir hon förvånad.

– Röstöverföringen i Skype kan väl inte vara peer-to-peer? Det som Kazaa var, det var ju musik som var grejen, det var fildelning. IP-telefoni handlar ju inte alls om samma sak, säger hon.

Züger menar att Telia inte vetat om att Skype använder en form av p2p-trafik och att Telia kan ha blockerat företaget av misstag.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.