29-åringen knivhöggs till döds i en gångtunnel, dock inte i denna.
1 av 3
29-åringen knivhöggs till döds i en gångtunnel, dock inte i denna.
I Kristinehamn sörjer man 29-åringen som dödades natten till juldagen.
2 av 3
I Kristinehamn sörjer man 29-åringen som dödades natten till juldagen. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Sven-Erik Alhem sa till Nyheter24 på onsdagen att man måste ta det säkra före det osäkra när det gäller våldsbrott. Det håller inte Jan-Erik Nyman med om.
3 av 3
Sven-Erik Alhem sa till Nyheter24 på onsdagen att man måste ta det säkra före det osäkra när det gäller våldsbrott. Det håller inte Jan-Erik Nyman med om. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

37-åringen var på hem för svårbehandlade kriminella narkomaner

NYHETER24 AVSLÖJAR. Den man som misstänks för gångtunnelmordet var på ett behandlingshem för svårbehandlade personer. Trots att en händelse där ledde till anmälan om misshandel menar åklagaren att 37-åringen skött sig under vårdtiden.


Mannens kriminella förflutna

I den 37-årige mannens belastningsregister finns ett fyrtiotal brott han dömts för. De första begick han redan som 16-åring och när han fyllt 20 dömdes han för första gången för ett våldsbrott - misshandel.

2004 dömdes han för första gången för grov misshandel efter att ha slagit en kvinna. Han har dömts för en handfull fall av misshandel och grov misshandel sedan dess.

I övrigt är 37-åringen även dömd för en stor mängd mindre brott, såsom olovlig körning, hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd och rattfylleri.

I början av december häktades han för misshandel och olaga hot men en vecka innan julaftonsmordet släpps han efter att åklagaren inte begärt någon omhäktning.

KRISTINEHAMN. 37-åringen släpptes ur häktet och en vecka senare ska han ha mördat en 29-årig man i en gångtunnel i Kristinehamn. De fall av misshandel och olaga hot som han då var misstänkt för ska ha skett när 37-åringen var på behandlingshem.

Enligt uppgifter till Nyheter24 är personerna på det aktuella behandlingshemmet normalt svårbehandlade, med kriminellt förflutet och narkotikaproblem. Normalt sett är det stor risk för återfall i kriminalitet.

37-åringens behandling avbröts kort efter att han anmälts för den aktuella misshandeln.

Den förre överåklagaren Sven-Erik Alhem sa till Nyheter24 på onsdagen att man "måste ta det säkra före det osäkra" när det gäller våldsbrott. Det håller inte den ansvarige åklagaren Jan-Erik Nyman med om.

– Det där får stå för honom, säger han till Nyheter24.

"Han hade skött sig"

Nyman, som arbetat som jurist i över 34 år, håller däremot med om att man måste ta hänsyn till en misstänkt gärningsmans kriminella förflutna. I detta fall vägde detta dock inte tillräckligt tungt för att hålla 37-åringen fortsatt häktad för misshandel och olaga hot.

– Det fanns inte skäl att misstänka att han skulle återfalla i denna typ av brottslighet, säger han och fortsätter:

– Efter sin senaste dom i februari fick han kontraktsvård (kan utdömas i stället för fängelse om missbruk är involverat, reds. anm.) där han skött sig enligt de kontakter jag haft med frivården, säger Jan-Erik Nyman.

Nyheter24 har varit i kontakt med föreståndaren för det behandlingshem där gärningsmannen tidigare befann sig. De vill dock inte kommentera med hänvisning till tystnadsplikt.

Den 28 december häktades 37-åringen för mord av chefsåklagare Tomas Olsson. Åtal ska vara inlämnat senast den 11 januari.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Minderåriga använder sig av olagliga appar för att köpa snus och andra varor med åldersgräns. Apparna efterliknar BankID-varianter som Freja och är trovärdiga, och går att köpa för 45 kronor. Då får användaren ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior.

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Regeringen har kallat Försvarsmakten till samtal om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.

Lyft för amerikansk försvarsjätte

1 timme sedan
Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.